Tidligere har Hans Løvmo skrevet bok om blant annet østerdalsluer, elghakk og sirupstynnkake. «Det kan virke som en av bokhøstens mer kuriøse utgivelser», het det i HA om boka «Nytte og nytelse» i 2013. Året før hadde Løvmo bokdebutert med «Sopelimboka» – om sopelimbinding. For Hans Løvmo er opptatt av å ta vare på kulturarven.

Hans hittil siste utgivelse er «På sporet av trugeskia». Ikke minst rommer den stoff om felleskias historie, som viser seg å gå lenger tilbake enn noen skulle tro. Og boka tar opp trugenes framvekst; aktuell akkurat nå for alle som har prøvd å bevege seg gjennom løssnøen på vegen opp til hytta. For det er i slike tilfeller alle skjønner at truger er en guds gave til den delen av menneskeheten som skal på hyttetur i ugjennomtrengelig løssnø.

Priser trugene

Løvmo har også funnet fram til kilder til å prise trugenes nytte. «En av de første virkelig viktige oppfinnelser som mennesket har gjort», siterer han fra hjemmesiden til Nordisk Fritid, der det hevdes at trugene av mange vil «sidestilles med oppfinnelsen av hjulet». Dessuten var trugene «brukt lenge før hjulet så dagens lys».

Trugene hevdes også å ha et klart fortrinn i enkel bruk i forhold til ski. «I motsetning til langrenn er det faktisk ingenting å lære», heter det i et sitat av Ingrid Kristiansen. «Du trenger verken teknikk eller kunnskap om smøring. Det er bare å sette det ene beinet foran det andre.» Så hva venter vi egentlig på før vi spenner fast trugene? For vi venter vel ikke på at snøen skal bråne?

Felleski

Eller er det felleskiene som skal redde fjellturen? I denne sammenhengen nevner Løvmo at alvdølen Torgeir Bjørn har presentert felleski som «en ny folkeski». «Jeg tror dette kan komme til å bli folkemodellene for menigmannen,» hevdet Torgeir Bjørn.

Men det er litt sent å lansere felleski som en nymotens sak, kommenterer Løvmo. «Trolig er det minst 5.000 år for sent hvis Drevjaskia hadde feller av skinn, som det antas at ho hadde». «Skihistoria og utviklingen av skia har gått i sirkel, og vi er trolig tilbake til en skitype, det vil si ski med feller, som var utbredt allerede i steinalderen!»

Og slike artige perspektiver er det mange av i denne boka. Det er en lett og underholdende historie om kulturarven, som skapt for å inntas så snart vinterferiens skitur er unnagjort.

Terningkast: 4

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.