Tidligere har Hans Løvmo skrevet bok om blant annet østerdalsluer, elghakk og sirupstynnkake. «Det kan virke som en av bokhøstens mer kuriøse utgivelser», het det i HA om boka «Nytte og nytelse» i 2013. Året før hadde Løvmo bokdebutert med «Sopelimboka» – om sopelimbinding. For Hans Løvmo er opptatt av å ta vare på kulturarven.

Hans hittil siste utgivelse er «På sporet av trugeskia». Ikke minst rommer den stoff om felleskias historie, som viser seg å gå lenger tilbake enn noen skulle tro. Og boka tar opp trugenes framvekst; aktuell akkurat nå for alle som har prøvd å bevege seg gjennom løssnøen på vegen opp til hytta. For det er i slike tilfeller alle skjønner at truger er en guds gave til den delen av menneskeheten som skal på hyttetur i ugjennomtrengelig løssnø.

Priser trugene

Løvmo har også funnet fram til kilder til å prise trugenes nytte. «En av de første virkelig viktige oppfinnelser som mennesket har gjort», siterer han fra hjemmesiden til Nordisk Fritid, der det hevdes at trugene av mange vil «sidestilles med oppfinnelsen av hjulet». Dessuten var trugene «brukt lenge før hjulet så dagens lys».

Trugene hevdes også å ha et klart fortrinn i enkel bruk i forhold til ski. «I motsetning til langrenn er det faktisk ingenting å lære», heter det i et sitat av Ingrid Kristiansen. «Du trenger verken teknikk eller kunnskap om smøring. Det er bare å sette det ene beinet foran det andre.» Så hva venter vi egentlig på før vi spenner fast trugene? For vi venter vel ikke på at snøen skal bråne?

Felleski

Eller er det felleskiene som skal redde fjellturen? I denne sammenhengen nevner Løvmo at alvdølen Torgeir Bjørn har presentert felleski som «en ny folkeski». «Jeg tror dette kan komme til å bli folkemodellene for menigmannen,» hevdet Torgeir Bjørn.

Men det er litt sent å lansere felleski som en nymotens sak, kommenterer Løvmo. «Trolig er det minst 5.000 år for sent hvis Drevjaskia hadde feller av skinn, som det antas at ho hadde». «Skihistoria og utviklingen av skia har gått i sirkel, og vi er trolig tilbake til en skitype, det vil si ski med feller, som var utbredt allerede i steinalderen!»

Og slike artige perspektiver er det mange av i denne boka. Det er en lett og underholdende historie om kulturarven, som skapt for å inntas så snart vinterferiens skitur er unnagjort.

Terningkast: 4

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00