Det er dette spørsmålet Åsne Seierstad forsøker å besvare i dokumentarboken «To søstre».

I det flimrende nyhetsbildet fanger vi inni mellom opp nyhetsmeldinger om nordmenn som drar til Syria for å vie seg til kampen for den islamske staten. Men hvem er de egentlig, de som finner livets mening i å dø for Allah?I «To søstre» blir vi kjent med familien Juma, som bor i Bærum utenfor Oslo. Gjennom et bredt kildemateriale får vi et dypdykk i det muslimske ungdomsmiljøet søstrene var en del av.

Vi ser hvordan innvandrermødre som står utenfor arbeidslivet og ikke kan norsk, frykter at døtrene deres skal bli for «norske». I ren uvitenhet skyver de dem mot «rettroende» fundamentalister som kan gi dem en streng innføring i Koranen.

Voldelige menn

Det er disse mennene, til dels kriminelle, som styrer det norske fundamentalistiske miljøet. «To søstre» gir oss et rystende innsyn i hvordan voldelige menn med Koranen i hånden praktiserer flerkoneri og utøver sin kontroll over jentene på svært brutalt vis.

Bokas aktualitet understrekes ved at vi akkurat nå kan følge rettssaken mot Ubaydullah Hussain fra den islamistiske gruppen Profetens Ummah. Hussain er tiltalt for å ha rekruttert Syria-farere, og hans aktivitet blir godt belyst i boka til Åsne Seierstad.

«To søstre» er en hjerteskjærende beskrivelse av to foreldre som plutselig må ta innover seg at deres to tenåringsdøtrene har rømt til Syria for å forberede seg på livet etter døden.

Som en rød tråd går historien om faren Sadiq, som setter livet på spill i sine desperate forsøk på å hente døtrene ut av Syria. Til sist må han akseptere at Ayan og Leila slett ikke vil hjem, men har bestemt seg for å vie sine liv til IS, og føde barn som blir «den islamske statens løver».

Dokumentarbok

Det er en drivende god bok Åsne Seierstad har skrevet. Ikke minst ligger styrken i at dette er en dokumentarbok, og ingen roman. Dette skjer her. Nå. Midt iblant oss. «To søstre» er en torpedo av en bok, som treffer midt i den aktuelle integreringsdebatten.

Seierstad kommer fint under huden på de viktigste aktørene, og klarer effektivt å koble boka til det internasjonale nyhetsbildet. Samtidig avdekker hun et PST som ikke alltid er like framoverlent. «To søstre» gir en dyp følelse av uro over hvor stor kløften er mellom «dem» og «oss».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.