«Det er ikke lett å være menneske», heter det i Vigdis Hjorths nye roman. De har da også sitt å slite med, de fire søsknene som strides om hytter på Hvaler og om familiestridigheter i sin alminnelighet. Med denne romanen har Vigdis Hjorth igjen tatt for seg et nytt kapittel i sin historie om hvordan det er å være menneske i Norge idag, litt i slekt med og forlengelse av «Et norsk hus» i 2014.

LES: Flere av HAs bokanmeldelser her

Undervegs er det også lagt inn en kort sekvens om hovedpersonen Bergljots besøk på Hamar under Rolf Jacobsen-dagene, som skildres som en sjelden stillferdig og harmonisk opplevelse i alt det stridbare. «Jeg hadde sagt mitt, det lå meg ikke lenger på hjerte, hjertet mitt var lett, jeg tenkte: Tenk at jeg skulle få oppleve dette», heter det her.

Men gjennomgående er det langt fra lette hjerter det handler om i romanen, og Vigdis Hjorth viser seg igjen som en særs skarp observatør. Kanskje hadde boka vunnet på en strammere redigering, men som helhet har den både glød og trøkk i kjent stil.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.