Egil Enemo har også i tidligere bokutgivelser framstått som en god formidler av historisk stoff. Denne gangen går han 1000 år tilbake i tid, for å spore opp historien om Rørek Dagsson, småkongen som blant annet er kjent fra Snorres «Olav den helliges saga». Rørek er med det også en av de første hedmarkingene som har en plass i skjønnlitteraturen.

Noen helteskikkelse er han ikke slik han framstilles i Snorre. Men Egil Enemo har skapt en fortelling der Rørek har fått atskillig mer kjøtt på beina. Så har da også Rørek en dramatisk historie, som er vel verdt å bli kjent med. Mange kjenner nok den ytre historien om denne fremste av Opplandskongene som sto opp mot Olav Haraldsson, men som led nederlag og ble blindet av Olav. I «Røreks saga» gir Egil Enemo en sagapreget framstilling av livet hans. Og det er kjærkomment at denne tidlige litterære hedmarksskikkelsen har fått sin skildring.

Røreks synspunkt

I forordet til boka skriver Enemo at det er umulig å finne det rette svaret på hva som måtte ha skjedd for 1000 år siden. «Historien om Rørek ligger i skjæringspunktet mellom arkeologiske og historiske kilder og begge er problematiske», skriver han. Noe av det som gjør de skriftlige kildene problematiske, er at de er nedtegnet over 200 år etter at begivenhetene fant sted, som Enemo bemerker.

Snorres nedtegning av det som skjedde, er da også preget av at Olav Digre allerede var blitt helgenkongen Olav den hellige. Hos Snorre er det bildet av helgenkongen som skal bygges opp. Og det er i denne framstillingen at Rørek spiller en rolle hos Snorre.

Fra Røreks side

Annerledes er vinklingen som Egil Enemo har valgt. For han ser historien først og fremst fra Røreks side. Og det er det som gjør «Røreks saga» både spennende og interessant, ikke minst fra et hedmarksståsted.

Egil Enemo kaller boka «historisk fortelling». Han kunne nok også ha kalt det «historisk roman», for han har benyttet mange grep fra romanen, selv om det framfor alt er sagaformen som preger framstillingen.

Men det viktige i denne sammenhengen, er framfor alt gleden som oppleves ved å fortelle en god historie. Det er denne gleden som bærer boka, i tillegg til at den formidler et spennende lokalstoff.

Terningkast: 4

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.