HC Medlien har nemlig brukt store deler av livet på å få folk til å le, og mange kjenner nok Medlien som mannen bak prosjekter som Lucky Næroset og Ringsaker Dannede Selskab. Medliens tredje bok «Stien og stægan» har allikevel fått en mer alvorlig tone.

– Mange forbinder nok meg med humor og galskap, og er jo hyggelig det, men jeg har også en seriøs og samfunnsengasjert side som ikke har kommet fram i like stor grad. Det er en side som jeg brenner for og som har blitt stadig viktigere for meg i løpet av de siste årene, sier Medlien.

Mer alvor

HA møter krusedullfilosofen, revyartisten, forfatteren, musikeren, kunstneren, ja altmuligmannen i De utenkte tankers tårn på Medlien gård mellom Moelv og Næroset; et tårn som ble bygget etter en tegning han selv tegnet med fargestifter som barn, og som på mange måter minner om tårnet til Tobias i Thorbjørn Egners Kardemommeby. 50 meter unna ruver en gigantisk globus på en pidestall ti meter over bakken. Den gamle låven på gården er bygget om til selskapslokale.

Hvorfor så alvorlig helt plutselig?

– Også boka «Tider er kommet» var 95 prosent til ettertanke. Det meste her i verden er jo alvorlig, og vi har mer enn nok underholdning. Det er fint om jeg med dikt kan få folk til å reflektere og ta stilling til noe som er viktig, sier Medlien. Han påpeker samtidig at hans tredje bok, tekstsamlingen «Stien og stægan», har stor bredde i form, språk og tematikk.

– Det er mindre humor enn det er alvor denne gangen, men jeg har jo møtt meg selv i døra noen ganger. Det er tross alt morsommere å skrive om noe som er morsomt, smiler han.

Enkle ord og dingser

Ordleken har alltid vært et viktig verktøy i Medliens uttrykk; Både på scenen og i forfatterskapet, og Medlien forteller at det ofte er ett enkelt ord eller én enkelt dings som etter hvert blir til mange linjer med tekst.

– Man kan leke med ord på en humoristisk måte, men det går også an å leke med ord for å skape flere betydninger og dermed oppnå dypere tematikk, sier han. Medlien forteller videre at «Stien og stægan» består av 50 varierte tekster, og at samlingen er satt sammen av rim, stubber, dikt og vers med ulik form og tematikk.

– Jeg er ikke ute etter å demonstrere at jeg kan å skrive. Jeg vil skrive på en så tilgjengelig måte at man ikke må ha noen spesielle forutsetninger for å forstå hva tekstene vil si. Hvis jeg klarer minne folk på at det finnes mange svar her i verden og at det fremdeles er mye man kan lure på, ja, da har jeg lykkes, sier Medlien og fortsetter:

– Men først og fremst mener jeg at jeg har noe å melde. Det er fint hvis flere kunne oppdage at det alltid er noe å hente i en tekst, et bilde, en sang eller en dings, sier han.

Selve tekstproduksjonen får Medlien mest ut av når han på hytta, men de enkelte dingsene og ordene kan dukke opp hvor og når som helst.

– Det er på fjellet jeg virkelig får koblet helt ut, men ideene, de dukker opp over alt, sier Medlien, som dermed aldri forlater De utenkte tanker tårn uten skrivesaker.

– Jeg er naken som en steinstøtte hvis jeg ikke er bevæpnet med penn og papir, sier Medlien. Nå håper ordkunstneren at én diktsamling kan bli til flere.

– «Stien og Stægan» er et speilbilde av meg og måten jeg skriver. Uforutsigbart. Neste gang skriver jeg kanskje ut en samling som går i én retning.

Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00