«Hvorfor har jeg reist halve jorda rundt når paradis finnes i ei skiløype? Når vinterlykken finnes med ski på beina, i norske skoger og fjell», skriver Thor Gotaas i «Mitt liv som middels langrennsløper». Forfatteren hadde allerede skrevet ni skihistoriske bøker da han bestemte seg for å skrive om sine egne erfaringer og historier fra skisporet.

– Boka er en hyllest til langrenn. Det er mine betraktninger og beskrivelser av langrenn og sportens egenart fra 1969 til i dag. Det er en bok med humor og glimt i øyet, og som inneholder mange rare og pussige historier, forteller Gotaas.

Les HAs bokanmeldelse ved å klikke på saken til høyre!

slentretur i skisporet

Forfatteren selv beskriver bokas drøyt 350 sider som «en slentretur gjennom mitt eget skiløperliv», og Gotaas forteller at han satt lenge med tanker om å skrive akkurat en slik bok.

– Boken er skrevet som én lang historie med mange små snutter undervegs, og denne gangen har jeg prøvd å beskrive langrennets indre vesen og hva langrenn faktisk er, sier han. Gotaas er rimelig sikker på at «Mitt liv som middels langrennsløper» er en bok som mange vil kjenne seg igjen i.

– Jeg skriver om folkets forhold til langrenn, og hva som er greia med skigåing og nordmenn. I Norge er det veldig mange som synes langrenn er en artig. Enten det er som fritidsaktivitet eller om det kun er på tv-en.

– Her i Norge er vi alle avkom av slitere, og langrenn har blitt et symbol på en nordmennenes slit og evne til å klare seg i snøen. Det er trolig at vi har klart å overleve på denne steinrøysa i så lang tid, sier han.

Gotaas husker ikke sin første skitur, men det er allikevel åpenbart at vi her snakker om er en mann med ekstremt god hukommelse. Spesielt rundt alt som har med skigåing å gjøre, og forfatteren forteller at «Mitt liv som middels langrennsløper» er skrevet uten noen form for eksterne kilder.

– Boken er skrevet fra et erindrings-perspektiv, og denne gangen har jeg kun pratet med meg selv. Jeg har forsøkt å suge fra eget bryst, som det heter, og boka kunne vært ti ganger lengre.

– Boka handler samtidig i stor grad om andre personer, forteller Gotaas, og nevner Petter Northug jr., Marit Bjørgen og Ole Ellefsæter blant bokas gjester.

Denne gangen er det allikevel forfatteren selv som er bokas hovedperson, men Gotaas er ikke spesielt raus med seg selv når han skal beskrive sin egen karriere som langrennsløper.

– Jeg har aldri vært noe spesielt god i sporet, men når man ikke er god er man opptatt av alt annet. Under rennene var jeg stort sett mer opptatt av å se på de andre løperne gå fort enn å gå fort selv, sier han.

mer i vente fra skisporet

I disse dager preger langrennssporten nyhetsbildet av helt andre grunner enn raske tider og skiglede. Gotaas er klar på at han ikke vil kommentere de aktuelle sakene, men uttrykker allikevel sympati for de innblandede.

– Hvis langrennssportens renommé er ødelagt akkurat nå, vil det garantert komme tilbake til tidligere høyder, sier han. Det er i alle fall ingen ting som stopper Gotaas fra å skrive om den norske nasjonalsporten, og etter lanseringen av hans tiende bok om langrenn er han allerede i gang med den ellevte.

– Jeg kan garantere at det til neste år vil komme minst to nye skibøker fra meg. Det er fremdeles masse å skrive om, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00