Forsiden av Agnes Lovise Matres tredje roman, prydes av en forlatt kosebamse på stranden og snirklete skrift, som gir assosiasjoner til en 20-på-dusinet-krim. Og historien har vi vel også hørt før; en gutt på seksår forsvinner sporløst i en bygd med mange hemmeligheter.

Åpner man boka, skjønner man derimot fort at dette er krim av godt merke. Matre har et perfekt språkøre for sjanger og politi-sjargong, karakterene er interessante, og den intime måten hun skildrer miljøet og naturen i den lille Hardangerbygda på, gir romanen en fascinerende og troverdig ramme. Man kan nærmest lukte epler og salt fjord mens man leser. Dermed blir også de mørke delene av boka sterk og medrivende lesning. Kjernen i fortellingen er 12 år gamle Ina som lever under sin alkoholiserte fars tyranni. Det er hjerteskjærende brutalt uten å bli spekulativt, og vitner om en forfatter med sosial samvittighet. Vi håper og tror på flere bøker.

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.