Samme hva en hadde trodd at Matias Faldbakken skulle utgi, så ville det neppe vært en roman om dagliglivet på den tradisjonsrike og litt slitte Oslo-restauranten The Hills, med en kelner – også han en anelse slitt – som hovedperson.

Stort lenger går det knapt an å komme fra den ubehagelige råskapen i et par av de foregående bøkene hans i «Skandinavisk misantropi»-serien, som han utga under dekknavnet Abo Rasul.

Men nå er Matias Faldbakken tilbaker under eget navn, og med en nærmest oppsiktsvekkende tradisjonell romanform. Framfor alt er den lekende. For Matias Faldbakken opptrer denne gangen også som en morsom, elegant og rett og slett underholdende forfatter – hvor rart det enn høres ut. For om det er et begrep som ikke passer på hans tidligere bøker, er det nettopp «underholdende». Men nå har han prøvd det også.

kultur i forfall

På overflaten er det en skildring av en kultur og en sivilisasjon som er i ferd med å miste taket. «The Hills» forteller ingen egentlig undergangsskildring, men en slags krakelering skjer unektelig av både mennesker og miljøer. Det er en truet verden; et Europa på randen av undergangen, men fortsatt med stilen krampaktig i behold. For restauranten blir et bilde på den truede sivilisasjonen, der kelneren synes å ane at enden er nær.

Det er en roman om «en kultur i drift mellom flid og forfall», heter det i baksideteksten. Og det er nok forfallet som virker klart sterkest. For det driver og skjer noe som kan virke både foruroligende og illevarslende. Det er disse undertonene som er med på å gjøre romanen så innmari god.

forundrer

Men det er også noe avvæpnende nostalgisk over skildringen. Det er en slags mild humor her som vel er noe av det siste en ville ha mistenkt Matias Faldbakken for å gi uttrykk for. Og det er nettopp det som er noe av det fine ved romanen, at den aldri helt slutter både å forundre og forvirre en smule.

For stadig dukker det opp elementer som viser seg skumlere enn en skulle tro, selv om det ikke skjer like mye i den ytre handlingen som i det utspekulerte språket. «The Hills» er en roman du vanskelig gjør deg ferdig med. Og den vil gi forfatteren Matias Faldbakken en helt annen posisjon som forfatter enn de foregående har gjort. Men han er ikke blitt mindre spennende av den grunn, snarere tvert imot. Dette er noe av en perle.

Terningkast: 5

Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00