Med tekst av Håkon Øvreås og illustrasjoner av Øyvind Torseter, er «Brune»-bøkene blitt et barnebok-eventyr av de sjeldne. Størst suksess har åpningsboka hatt. Deretter kom «Svartle» og nå foreligger «Blåse» – hver bok med sin egen hovedperson og sin egen farge, som titlene antyder.

– Nå regner jeg med at serien er fullført, sier illustratøren Øyvind Torseter, om ikke forfatteren Håkon Øvreås skulle dukke opp med enda mer om det fargerike trekløveret.

For det var Håkon Øvreås som hadde ideen til «Brune», som har utviklet seg til en trilogi. Og så snart teksten til hver bok forelå, startet jobben for illustratøren Øyvind Torseter. Og det har vært en omfattende jobb.

– Det er blitt veldig mange tegninger. Den siste boka «Blåse» er nesten på grensen til en bildebok, sier Øyvind Torseter, som opprinnelig er fra Stange og bosatt i Oslo.

– Det er et eget univers som har utviklet seg gjennom disse tre bøkene, sier han.

– Landskapet er etter hvert blitt godt etablert i hodet mitt. Og forskjellige hovedpersoner bringer noe nytt inn i hver bok.

Nordisk råd

Selv har han som illustratør og barnebokforfatter vært landets mest priste de senere årene. Men å være med på et prosjekt som oversettes til 30 språk, er likevel ny personlig rekord.

Å være med på å vinne Nordisk råds litteraturpris for barn og ungdom, er også noe han framhever som det som står svært høyt.

– Jeg har en følelse av at denne prisen når litt utenfor bransjen, sier han.

Men da vi fikk prisen, var manus til den andre boka i serien allerede nesten ferdig. Dermed hadde de det ikke hengende over seg at de hadde en prisvinnerbok å forsvare.

– Da jeg fikk teksten fra Håkon til denne siste boka, var jeg veldig spent på hva han ville finne på denne gangen, sier Øyvind Torseter.

Skriver selv

Når Øyvind Torseter setter i gang med egne prosjekter, skriver han også teksten selv.

– Jeg kunne nok ha tatt med en bunke bilder til en forfatter, og bedt om en tekst. I så fall ville rollene blitt snudd. Det kunne vært interessant å prøve, men jeg har ingen konkrete planer om det, sier han.

_ I stedet har jeg begynt å skrive mer selv.

Av bøkene hans der han selv skriver teksten, er «Hull» den som har fått videst spredning med utgivelse i 15 land.

– Det kunne virke som et smalt prosjekt, men viser seg ikke å være det, sier han om denne boka som har et hull som går gjennom alle boksidene.

Akkurat nå er det prosjektet med «Mulegutten» han viderefører. Den første boka i serien fikk han kritikerprisen for i 2015.

I fjor var Mulegutten til sjøs i kjølvannet av de klassiske sjøreisene. Fjorårets bok var også den som favnet videst i både stoff og form. Men det var også noen som stilte spørsmål om dette er barnebøker, eller om det egentlig er illustrerte bøker for voksne.

– Jeg ser at bøkene er vanskelig å plassere, men jeg kan ikke la det bestemme uttrykket, sier han.

– Og jeg synes det er viktig å tråkke litt utenfor boksene.

– Så egentlig er det bra med bokser. For da har en noe å tråkke utenfor.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.