Tidligere har Gotaas skrevet en rekke bøker om langrenn spesielt og norsk skihistorie generelt. Men nå tar han for første gang for seg hoppsporten i ei egen bok.

Og om noen skulle lure på hvordan det er å sitte midt på sommeren og skrive om aktiviteter midt på vinteren, er det ikke nødvendigvis slik det skjer.

– Boka ble nesten skrevet ferdig i fjor, sier Gotaas.

– Det er ei bok om hoppsportens folklore, særlig mye om guttehopping, og rommer både det seriøse og kuriøse om skihopping. Boka er nasjonal, men det er selvsagt stoff fra Hedmarken også. Og mange artige bilder.

Vulkanutbrudd

Med fire bøker som utgis i løpet av et år, setter Thor Gotaas personlig rekord.

– I år er det et litterært vulkansk utbrudd fra meg, sier han.

Men legger til at to av bøkene ble skrevet bortimot ferdig i fjor.

Det gjelder også boka «Sørlandsekspressen», om Reidar Andreassen fra Herefoss, som ble utgitt i mars. Reidar Andreassen vant NM på femmila to ganger og konkurrerte med Ole Ellefsæter, forteller han.

skibygda Trysil

I høst kommer også boka «Skibygda Trysil», som utgis av Trysil kommune i november, og er ei stor bok på 544 sider.

– Jeg jobber med slutten på den nå. Det er et enormt materiale, sier han.

Den fjerde av årets bøker er den lokalhistoriske «Fjerdingslien. Der ingen skulle tro at noen kunne bo», som handler om husmannsplassen Fjerdingslien i Nordre Land, der tre brødre bodde alene og den siste ble tvangsflyttet i 1973.

Jobber jevnt

– Jeg er nesten flau over så mange bøker, for det kan virke som om jeg jobber fort, men det gjør jeg ikke. Bare jevnt, sier han.

– I alle de fire bøkene ligger det også mye innsats og kunnskap fra tidligere år. Jeg slipper å famle og skriver lite unødig. Noen skriver 700 sider og høvler boka ned til 200. Jeg jobber ikke slik. Nesten alt jeg skriver i første utkast blir brukt, fordi erfaring har lært meg å velge ut det som passer inn. Å skrive bøker er jo mye et håndverk, eller mest det.

Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00