Tidligere har Gotaas skrevet en rekke bøker om langrenn spesielt og norsk skihistorie generelt. Men nå tar han for første gang for seg hoppsporten i ei egen bok.

Og om noen skulle lure på hvordan det er å sitte midt på sommeren og skrive om aktiviteter midt på vinteren, er det ikke nødvendigvis slik det skjer.

– Boka ble nesten skrevet ferdig i fjor, sier Gotaas.

– Det er ei bok om hoppsportens folklore, særlig mye om guttehopping, og rommer både det seriøse og kuriøse om skihopping. Boka er nasjonal, men det er selvsagt stoff fra Hedmarken også. Og mange artige bilder.

Vulkanutbrudd

Med fire bøker som utgis i løpet av et år, setter Thor Gotaas personlig rekord.

– I år er det et litterært vulkansk utbrudd fra meg, sier han.

Men legger til at to av bøkene ble skrevet bortimot ferdig i fjor.

Det gjelder også boka «Sørlandsekspressen», om Reidar Andreassen fra Herefoss, som ble utgitt i mars. Reidar Andreassen vant NM på femmila to ganger og konkurrerte med Ole Ellefsæter, forteller han.

skibygda Trysil

I høst kommer også boka «Skibygda Trysil», som utgis av Trysil kommune i november, og er ei stor bok på 544 sider.

– Jeg jobber med slutten på den nå. Det er et enormt materiale, sier han.

Den fjerde av årets bøker er den lokalhistoriske «Fjerdingslien. Der ingen skulle tro at noen kunne bo», som handler om husmannsplassen Fjerdingslien i Nordre Land, der tre brødre bodde alene og den siste ble tvangsflyttet i 1973.

Jobber jevnt

– Jeg er nesten flau over så mange bøker, for det kan virke som om jeg jobber fort, men det gjør jeg ikke. Bare jevnt, sier han.

– I alle de fire bøkene ligger det også mye innsats og kunnskap fra tidligere år. Jeg slipper å famle og skriver lite unødig. Noen skriver 700 sider og høvler boka ned til 200. Jeg jobber ikke slik. Nesten alt jeg skriver i første utkast blir brukt, fordi erfaring har lært meg å velge ut det som passer inn. Å skrive bøker er jo mye et håndverk, eller mest det.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.