Charles Bukowski er mest kjent for sin roman Post Office. Factotum er skrevet senere, men er forgjengeren og en del av samme romanserie.

Factotum er en del av Charles Bukowskis romanverker om Henry Chinaskis liv og elleville – men samtidig nitriste – reiser rundt på det amerikanske kontinentet for å tjene til livets opphold. Boka kom ut i 1975, men tar for seg Henry Chinaski som ung mann på 40-tallet. Samtidig som Chinaski reiser rundt for å få og miste jobber, er andre menn på hans alder ute i krigen og tjener landet sitt. Dette faktum og bakteppet for handlingen setter Henry Chinaski og hans udugelighet, drikking og holdninger enda lenger ut i den miserable og naturalistiske verdenen til Charles Bukowski. Vi møter Chinaski da han går av bussen i en by for å prøve lykken klokken fem om morgenen, og forlater han i en strippebule i slutten av boka. Elendigheten gjennomsyrer handlingen. Charles Bukowski skriver om et trist og nedbrutt tilfelle av arbeiderklasse som ikke er om bord på den amerikanske drømmen og søker trøst i sex og drikking. Kanskje det er derfor verkene hans ofte blir omtalt som skittenrealismen?

David William Øynes

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.