Per Olov Enquist (1934) er en av Sveriges best kjente forfattere. Selv om du ikke har lest noe av ham, vil du ha glede av selvbiografien «Et annet liv».

Enquist debuterte mens han fortsatt var student i litteraturhistorie.

Gjennombruddet kom i 1964 med «Magnetisørens femte vinter», og siden er han blitt kjent for et stort samfunnsengasjement – om enn med et noe pessimistisk syn på verden – gjennom både skjønnlitteratur, avisspalter, som tv-programleder, kritiker og som manusforfatter for teater og film.

Selvbiografien «Et annet liv» kom i 2008. Her forteller Enquist brutalt ærlig om barndommen og oppveksten på den svenske landsbygda, om idretten, de lange reisene og om suksessen som forfatter – med Nordisk råds litteraturpris i 1969.

Men ikke minst forteller han åpent om alkoholismen. Hvorfor Enquist drikker blir det opp til leserne å «forstå» ut fra alt han forteller om livet. Hvorfor han skriver, forklarer han selv. Det er for å «få det att hänga i hop, annars blir man ju tokig».

Man kan vanskelig se for seg en mer «litterær» og velskrevet selvbiografi. «Et annet liv» er sterk, morsom, selvransakende og interessant.

Anne Ekornholmen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.