Per Olov Enquist (1934) er en av Sveriges best kjente forfattere. Selv om du ikke har lest noe av ham, vil du ha glede av selvbiografien «Et annet liv».

Enquist debuterte mens han fortsatt var student i litteraturhistorie.

Gjennombruddet kom i 1964 med «Magnetisørens femte vinter», og siden er han blitt kjent for et stort samfunnsengasjement – om enn med et noe pessimistisk syn på verden – gjennom både skjønnlitteratur, avisspalter, som tv-programleder, kritiker og som manusforfatter for teater og film.

Selvbiografien «Et annet liv» kom i 2008. Her forteller Enquist brutalt ærlig om barndommen og oppveksten på den svenske landsbygda, om idretten, de lange reisene og om suksessen som forfatter – med Nordisk råds litteraturpris i 1969.

Men ikke minst forteller han åpent om alkoholismen. Hvorfor Enquist drikker blir det opp til leserne å «forstå» ut fra alt han forteller om livet. Hvorfor han skriver, forklarer han selv. Det er for å «få det att hänga i hop, annars blir man ju tokig».

Man kan vanskelig se for seg en mer «litterær» og velskrevet selvbiografi. «Et annet liv» er sterk, morsom, selvransakende og interessant.

Anne Ekornholmen

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00