«En tenkt fortelling om et barn» er undertittelen på boka – som sikkert fungerer like sterkt for voksne lesere som for unger. Såpass sterk er den at forfatteren har valgt å utstyre boka med et forord, der han minner om at det er en oppdiktet historie. For historien om barnet som blir mishandlet av de voksne, kan minne om historier som fra tid til annen dukker opp i nyhetene. Og om historien i boka er oppdiktet, er det en fortelling om det som kan skje.

Hovedpersonen Alvis er han de andre ungene kaller Alvis Piss, og de sier det lukter av ham. Han er 12 år, men leker alltid med små unger, og de store guttene narrer ham opp i stry. I «Lydighetsprøven» går det riktig ille. Det er en ondskap her som en sjelden møter i en barnebok. Den er vondt å lese, men umulig å stille seg likegyldig til. Og avslutningen – den er oppsiktsvekkende dristig, men den holder. I litteraturen er det mange barn det går hardt ut over. Det spesielle med «Lydighetsprøven» er at det skjer i ei barnebok. Men det er så litterært fint gjort, at det likevel holder.


Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.