En mystisk nøkkel er stjålet fra et hemmelig nettverk i Genève. Bare Britt Hovden og Viggo Østvold vet hvor den kan befinne seg. Slik presenteres utgangspunktet for krimromanen «Den sjette nøkkelen», der blant annet en skurkegjeng fra Genève dukker opp.

Bergenseren Åge Grønning, bosatt i Brumunddal og med arbeidsplassen sin i Hamar, har markert seg gjennom flere spesielle spenningsromaner med dreining mot det uforklarlige. I 2011 utga han romanen «Og stjernens navn er malurt». Det er to av hovedpersonene herfra, Britt Hovden og Viggo Østvold, som nå dukker opp igjen.

mer krim

«Den sjette nøkkelen» er Åge Grønnings femte bok. Selv har han antydet at det er blitt mer en krimroman denne gangen. Og det stemmer nok. Av Grønnings bøker er dette den mest rendyrkede krimromanen. Men samtidig som han bygger opp en handlingsmettet ytre handling, åpner han også ørene på vidt gap til det gåtefulle og uforklarlige.

«Jeg liker å skape en lapskaus av fakta og fiksjon», uttalte han i et intervju i Hamar Arbeiderblad. Om det ikke er lapskaus, er det i hvert fall en spennende kombinasjon.

I romanen nevnes da også Dan Browns «Engler og demoner» i forbifarten som en litterær slektning. Grønning har også i tidligere romaner forsynt seg godt av alternativ tenking.

Strammer grepet

Styrken ved «Den sjette nøkkelen» er at Grønning har strammet grepet atskillig i forhold til de foregående. For handlingen i romanene hans har gjerne hatt en tendens til å bli litt for utflytende og ikke tilstrekkelig fokusert. Men i den nye boka har han foretatt en kraftig skjerping. Noe av det som er mest gledelig denne gangen, er hvordan han kombinerer fabuleringstrangen med en ganske klar handlingslinje.

Det har alltid gått rimelig fort i svinga hos Grønning, og det er ikke alltid at verken fortelleren eller leseren har fulgt like godt med på lasset. Men i «Den sjette nøkkelen» holder han bra styring.

Å lese boka uten å kjenne den foregående, er neppe noe problem. Men kanskje kan det gi en ekstra dimensjon å kjenne til forfatterskapet fra før, ikke minst fordi bøkene formelt er nært i slekt. Eller kanskje vil «Den sjette nøkkelen» gi lyst til å starte med den første?

Terningkast: 4

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.