En mystisk nøkkel er stjålet fra et hemmelig nettverk i Genève. Bare Britt Hovden og Viggo Østvold vet hvor den kan befinne seg. Slik presenteres utgangspunktet for krimromanen «Den sjette nøkkelen», der blant annet en skurkegjeng fra Genève dukker opp.

Bergenseren Åge Grønning, bosatt i Brumunddal og med arbeidsplassen sin i Hamar, har markert seg gjennom flere spesielle spenningsromaner med dreining mot det uforklarlige. I 2011 utga han romanen «Og stjernens navn er malurt». Det er to av hovedpersonene herfra, Britt Hovden og Viggo Østvold, som nå dukker opp igjen.

mer krim

«Den sjette nøkkelen» er Åge Grønnings femte bok. Selv har han antydet at det er blitt mer en krimroman denne gangen. Og det stemmer nok. Av Grønnings bøker er dette den mest rendyrkede krimromanen. Men samtidig som han bygger opp en handlingsmettet ytre handling, åpner han også ørene på vidt gap til det gåtefulle og uforklarlige.

«Jeg liker å skape en lapskaus av fakta og fiksjon», uttalte han i et intervju i Hamar Arbeiderblad. Om det ikke er lapskaus, er det i hvert fall en spennende kombinasjon.

I romanen nevnes da også Dan Browns «Engler og demoner» i forbifarten som en litterær slektning. Grønning har også i tidligere romaner forsynt seg godt av alternativ tenking.

Strammer grepet

Styrken ved «Den sjette nøkkelen» er at Grønning har strammet grepet atskillig i forhold til de foregående. For handlingen i romanene hans har gjerne hatt en tendens til å bli litt for utflytende og ikke tilstrekkelig fokusert. Men i den nye boka har han foretatt en kraftig skjerping. Noe av det som er mest gledelig denne gangen, er hvordan han kombinerer fabuleringstrangen med en ganske klar handlingslinje.

Det har alltid gått rimelig fort i svinga hos Grønning, og det er ikke alltid at verken fortelleren eller leseren har fulgt like godt med på lasset. Men i «Den sjette nøkkelen» holder han bra styring.

Å lese boka uten å kjenne den foregående, er neppe noe problem. Men kanskje kan det gi en ekstra dimensjon å kjenne til forfatterskapet fra før, ikke minst fordi bøkene formelt er nært i slekt. Eller kanskje vil «Den sjette nøkkelen» gi lyst til å starte med den første?

Terningkast: 4

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00