De tre bukkene drar ikke lenger til seters for å gjøre seg fete. I år skal de først på skolen for å lære å lese og regne. Etterpå skal de til rektor for å få kjeft.

Slik er opplegget i «Bukkene Bruse begynner på skolen», som er den tredje bildeboka om Bukkene Bruse. Etter å ha vært både på badeland og besøkt trollet på aldershjemmet, har forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursund i år satt bukkene på skolebenken. Det fører til en boblende frodig videreføring av den aller største barneboksuksessen de siste årene her til lands. Hittil har bildebøkene om Bukkene Bruse solgt i godt over 300.000 eksemplarer. Og humoren er fortsatt fresk nok og tegningene smittende sprelske nok til at det synes klart for enda en suksess.

Litt frekt og uskikkelig er det så klart, for det blir ikke suksess av bare snille dyr. Det er passe slemt å kalle læreren for Æljkua, bare fordi hun heter Elgaker, og det er den slags humor som Rørvik serverer rikelige doser av.

Eventyrpreg

Hovedgrepet er å kombinere eventyrspråkets faste formler med freidig fantasi og naivistiske illustrasjoner. Det er disse kombinasjonene som er vinnerformelen i serien. Kanskje er den første av de tre den beste, for den virket så innmari fresk. Men jammen holder de fortsatt stilen godt, både Rørvik og Moursund. Og den eventyrlige magien råder fortsatt.

Det er flere forfattere som tar utgangspunkt i eventyrene og dikter videre på dem. Og blant illustratørene er det mange som har levert fiffig oppdaterte troll. Men blant trolltegnerne er det ikke så mange som gir seg selv like inspirerte friheter som Gry Moursund i denne boka.

Dramatikk

Selvsagt topper dramatikken seg på rektors kontor. For trollet har tatt på seg rektorfrakken og er klar til å komme og ta bukkene. Ikke minst blir det hektisk da trollet setter fast nesa i kopimaskinen.

Så lurer du kanskje på hvordan trollet er blitt rektor? «Det er så vanskelig å få tak i gode skoleledere om dagen,» forklarer skolens kontormann. «Han var eneste søker.»

For dette er bøker som henvender seg like mye til de ganske små, som de litt eldre – og til de voksne som leser for unga. De får litt humor alle sammen. For det er bøker tettpakket av detaljer, både språklig og visuelt, og det som ikke råker den ene lesergruppen, risikerer full klaff hos den andre.

Terningkast: 5

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00