Sjelden er det at en lokalhistorisk utgivelse råker til de grader midt blinken som Hamar historielags trebindsverk om Åker gård. For i hele høst har diskusjonen bølget om Åkers framtid – hva det skal brukes til og hvem det eventuelt skal selges til. Mange har gitt uttrykk for sterke meninger på bakgrunn av mer eller mindre korrekte historiske kunnskaper.

Og tenk så heldige vi er, at nå er det bare å slå opp i Den Store Kloke Boken, i dette tilfellet trebindsverket om Åker gårds historie, så får en svar. Ikke nødvendigvis omgående, for det er en vektig vitenskapelig utgivelse det handler om. Men den som leter, den finner, og den som spør, får svar.

LES OGSÅ: - Nesten som å selge Stiklestad

julegaven

«Julegaven til historie-interesserte hamarsinger», het det i Hamar Arbeiderblad i fjor da første bind «Fra høvdingsete til herregård», skrevet av Per-Øivind Sandberg, ble utgitt. For Åker gård har vært et viktig høvdingsted i innlandet i flere tusen år, og sto sentralt også i framveksten av Hamarkaupangen. Det første bindet, som kom til jul i fjor, handler om gårdens historie fra steinalderen fram til 1751, da Todderud-familien overtok.

Andre bind skulle etter planen føre historien fram til vår egen tid, men planen ble endret undervegs. Da professor Ragnar Pedersen gikk bort i sommer, etterlot han seg et tilnærmet ferdig manus om Åker fra 1751 til 1814. Dette utgis nå som bind 2, mens et tredje bind utgis samtidig med historien fram til i dag. Dette tredje bindet er sammensatt av et etterlatt manus av tidligere statsarkivar Gunnar Christiansen Per-Øivind Sandberg, samt to artikler av Per-Øivind Sandberg, som fører historien fram til i dag.

Siste kapittel

Og siste kapittel om Åker er som kjent ikke skrevet. «Usikker framtid» heter det siste kapittelet i bind 3; «Høsten 2016 foreligger det ikke noen vedtatte planer om hva det gamle høvdingsetet Åker gård skal brukes til.»

Men kanskje kan det komme nye innspill, skapt av kunnskapen som trebindsverket om Åker avslører? For det er svært omfattende stoff som her presenteres, med et vell av kunnskaper, både om de store linjene og de små konkrete detaljene knyttet til gardsdriften. At det er tre forfattere som har gitt sitt, fører til ulike stiler og framstillingsmåter, men det er bare med på å gi bredde og mangfold i stoff og presentasjon.

Og julegavestoff er det fortsatt. Dette er historisk snadder for hamarsinger.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.