Sjelden er det at en lokalhistorisk utgivelse råker til de grader midt blinken som Hamar historielags trebindsverk om Åker gård. For i hele høst har diskusjonen bølget om Åkers framtid – hva det skal brukes til og hvem det eventuelt skal selges til. Mange har gitt uttrykk for sterke meninger på bakgrunn av mer eller mindre korrekte historiske kunnskaper.

Og tenk så heldige vi er, at nå er det bare å slå opp i Den Store Kloke Boken, i dette tilfellet trebindsverket om Åker gårds historie, så får en svar. Ikke nødvendigvis omgående, for det er en vektig vitenskapelig utgivelse det handler om. Men den som leter, den finner, og den som spør, får svar.

LES OGSÅ: - Nesten som å selge Stiklestad

julegaven

«Julegaven til historie-interesserte hamarsinger», het det i Hamar Arbeiderblad i fjor da første bind «Fra høvdingsete til herregård», skrevet av Per-Øivind Sandberg, ble utgitt. For Åker gård har vært et viktig høvdingsted i innlandet i flere tusen år, og sto sentralt også i framveksten av Hamarkaupangen. Det første bindet, som kom til jul i fjor, handler om gårdens historie fra steinalderen fram til 1751, da Todderud-familien overtok.

Andre bind skulle etter planen føre historien fram til vår egen tid, men planen ble endret undervegs. Da professor Ragnar Pedersen gikk bort i sommer, etterlot han seg et tilnærmet ferdig manus om Åker fra 1751 til 1814. Dette utgis nå som bind 2, mens et tredje bind utgis samtidig med historien fram til i dag. Dette tredje bindet er sammensatt av et etterlatt manus av tidligere statsarkivar Gunnar Christiansen Per-Øivind Sandberg, samt to artikler av Per-Øivind Sandberg, som fører historien fram til i dag.

Siste kapittel

Og siste kapittel om Åker er som kjent ikke skrevet. «Usikker framtid» heter det siste kapittelet i bind 3; «Høsten 2016 foreligger det ikke noen vedtatte planer om hva det gamle høvdingsetet Åker gård skal brukes til.»

Men kanskje kan det komme nye innspill, skapt av kunnskapen som trebindsverket om Åker avslører? For det er svært omfattende stoff som her presenteres, med et vell av kunnskaper, både om de store linjene og de små konkrete detaljene knyttet til gardsdriften. At det er tre forfattere som har gitt sitt, fører til ulike stiler og framstillingsmåter, men det er bare med på å gi bredde og mangfold i stoff og presentasjon.

Og julegavestoff er det fortsatt. Dette er historisk snadder for hamarsinger.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00