«Peer Gynt» hadde urpremière på Christiania Theater 24. februar 1876. Men boka forelå allerede i 1867. Den ble skrevet i Italia, og ble utgitt 14. november 1867 i København. Førsteutgaven ble trykt i et opplag på 1.250. Etter to uker ble det økt med ytterligere 2.000 eksemplarer.

«Dramatisk dikt» var Ibsens egen sjangerbetegnelse. Verket var i utgangspunktet tenkt som et lesedrama, og ikke ment for framføring på en scene. Det skulle da også ta ni år før «Peer Gynt# ble satt på scenen.

Det var også siste gang Ibsen skrev et skuespill på rim. Og med sine mane fantastiske elementer, ikke minst møtet med trollene, atskiller «Peer Gynt» seg sterkt fra Ibsens senere realistiske dramaer. Men kanskje er det nettopp disse elementene som er noe av grunnen til at stykket fortsatt settes opp i stadig nye tolkninger over store deler av verden, og det er fortsatt et av verdens mest spilte teaterstykker.

Men den mest kjente versjonen, er nok likevel de årlige utendørs oppsettingene ved Gålåvatnet i Gudbrandsdalen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.