For trass i at Siri Hustvedt fører meg inn i emner som spenner fra fosterstadiet, via kunstig intelligens, til det mekaniske mennesket, må jeg innrømme at lesingen knapt gjør meg klokere. Snarere mer klar over hvor uvisst det meste er. Men på et vis er det kanskje dét forfatteren vil. Tenker jeg, og tjuvlåner litt fra Financial Times: Heldigvis har vi Hustvedt til å belyse begrepet tvil på en intelligent måte.

For hva er egentlig kroppen og sinnet, ett eller to? Følger en egenskap av arv eller miljø? Hva er fantasi, empati, evnen til å tenke, føle, elske, erfare? Slike intrikate spørsmål løfter forfatteren i ei lang rekke, og gir meg en stadig sterkere fornemmelse av hvor komplekst et individ er. At nesten ingenting er gitt. At verken vitenskapen eller filosofien kan besvare, enn si bevise alt.

Så mye lar Siri meg forstå i den sofistikerte akademiske stilen sin, og anbefalingen min blir med forbehold: Boka egner seg best for lesere som ønsker noe å bryne hjernen på.

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.