«Gratis og uforpliktande verdivurdering» er tittelen på boka; et kjent begrep fra boligannonsenes verden, og det er der handlingen utspiller seg i romanen. Hovedpersonen Hanne opplever hun og mannen Andreas har vokst ut av leiligheten sin, og er på leting etter enebolig. En dag dukker drømmehuset opp på Finn. Den er riktig nok en del dyrere enn de har råd til, men hva gjør en ikke for drømmen?

Men det viser seg også at drømmen om huset også er et uttrykk for drømmene Hanne har til forholdet til Andreas, og til livet. For visst er dette en spenstig og snerten roman om boligmarkedets viderverdigheter, men det er likevel en roman som rekker videre enn som så. For hva er det egentlig Hanne og Andreas er på leting etter? Hva er husdrømmen egentlig et uttrykk for?

boltrer seg

Det er dette som fører inn til kjernen i romanen. Visst er boligtematikken både morsom og velpoengtert, og det er som om Marit Eikemo boltrer seg uhemmet i de mange sekvensene knyttet til den. Men jo videre tematikken rekker ut over boligkjøpet, jo mer tyngde får romanen. I stedet for et spørsmål om husvalg, blir det en roman om verdivurderingen av en del avgjørende valg i livet. Og denne vurderingen viser seg å være verken gratis eller uforpliktende. Tvert imot innebærer den både store kostnader og avgjørende forpliktelser.

Og ikke minst innebærer det overraskelser. Det som i starten synes ganske forutsigbart, utvikler seg i retninger som en slett ikke hadde sett for seg før det tetner seg til mot budrunde.

hverdagslivet

Med årets roman har Marit Eikemo tatt enda et skritt videre som forfatter. Et hovedgrep hos henne er koblingen av konkrete fenomener fra hverdagslivet med en allmenn eksistensiell tematikk.

I den forrige romanen «Alt inkludert», var det å handle møbler på Finn som var det konkrete utgangspunktet.

Denne gangen er det boligmarkedet hun går inn i. Men i begge tilfeller er det drømmen om noe annet det handler om. Det er det som gir disse bøkene særpreg og styrke.

For meg er dette den romanen jeg liker aller best denne våren.

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.