For det er ikke lett å etablere kontakt for personene i Tania Kjeldsets novellesamling «halloween». Mange kjenner kanskje Kjeldsets bøker fra før; de siste 20 årene har hun skrevet og illustrert en rekke barne- og ungdomsbøker. Med «halloween» debuterer han som voksenbokforfatter.

I åtte korte noveller skriver hun om mennesker som på ulike vis er isolert i seg selv, som knuges av mangel på kontakt, men som likevel bærer håpet som et blafrende lys i seg.

Krysser hverandre

Novellen har fått et oppsving de siste årene. Det nye er at såpass mange forfattere velger en form der de samme personene opptrer i flere av novellene. Det skjer også i Tania Kjeldsets første bok i sjangeren. Handlingen synes å utspille seg på samme dag, knyttet til halloween, og handlingen i flere av novellene viser til det som skjer i andre. Det gir personene muligheten til å utvikle stadig nye sider ved seg, og de blir forbundet gjennom en tett og fin komposisjon, men likevel uten at personene egentlig har et forhold til hverandre. For hver enkelt er gjerne isolert i seg selv, til tross for at muligheten finnes til å nå ut over egne grenser.

Ved flere anledninger henvises det til T-banen som et forbindelsesledd, slik novellene trekker opp linjer som kan binde menneskene sammen, som «en underliggende skinnegang» som det heter i baksideteksten.

Ømhet og humor

I flere av novellene er det i det ytre ganske udramatiske historier som finner sted. Det er gjerne hverdagssituasjoner som er utgangspunktet, som nok vil være gjenkjennbare for mange. Og dette hverdagslige og realistiske grunnpreget er noe av styrken ved boka.

Gjennomgående er det en opplevelse av ensomhet og isolasjon som preger personene. Og det er skildret med en ømhet og varme som gjør inntrykk. Men det er rom for humor også, selv om en den ikke er like sterkt understreket. Novellen om de to voksne menneskene på date er en av novellene der Tania Kjeldset gir stort rom for humoren, uten at det går på bekostning av ømheten i skildringen. For menneskene prøver så godt de kan å vise seg fra sin beste side, selv om det begynner å haste, før det er for sent. Og for Bjørg og Elmer på sin første treff spørs det om ikke toget er gått allerede.

Terningkast: 5

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.