Det er utgangspunktet for Monica Isakstuens nye roman «Vær snill med dyrene».

Monica Isakstuen vokste opp i Hamar, og bodde her de ti første årene av livet. I 2014 vakte hun atskillig oppmerksomhet som forfatter med romanen «Om igjen» – om den britiske pianisten som utga en rekke forfalskede cd-innspillinger.

Nå er hun tilbake med et helt annerledes stoff. Monica Isakstuen går både analyserende, varsomt innfølende men samtidig kraftfullt til verks i framstillingen av moren som prøver å finne seg til rette med at barnet skal være hos dem begge.

Historien er sett og skildret fra morens ståsted. Og hun gjennomfører en grundig analyse av seg selv og sine reaksjoner på situasjonen hun gjennomlever.

Nærgående

Monica Isakstuen går tett innpå problematikken, og gjør en ganske så nærgående gjennomgang av følelser og holdninger til det som skjer. Det er en roman som nok vil innby til gjenkjennelse hos mange som har gått gjennom noe lignende.

For hvordan er det å være mamma – annenhver uke? Og hva er en de ukene som barnet er hos faren sin?

Samtidig som spørsmålene er mange og nærgående, har Isakstuen funnet fram til en lavmælt lyrisk tone som bærer framstillingen. Det er denne som gjør det til en særegen leseopplevelse. Det er en analyserende stemme, samtidig som den er selvkritisk og selvavslørende – og lyrisk.

Og enkelte ganger er det også et lite anstrøk av humor i framstillingen, selv om den er dempet. «Legg deg selv i dvale i en og en uke av gangen. Slik forlenges levetiden og forkortes ventetiden», heter det selvironisk i et forsøk på å finne fram til en håndtering av situasjonen.

«Jeg vet, jeg vet, jeg vet. Dette er ingen konkurranse. Men jeg vil vinne den», heter det i en annen sekvens.

mor og datter

Det er hovedpersonen Karens forhold til dattera Anna som er det sentrale. Men romanen kommer også inn på Karens forhold til egen mor. Det tetner seg ikke minst i andre halvdel, når Karen skal tilbringe julen sammen med mora, men uten dattera. Her utvides tematikken, og gir framstillingen et enda videre spenn.

Som helhet er «Vær snill med dyrene» en roman med et stramt og disiplinert språk, men åpner også for en pågående kraft i skildringen av mor og datter-forhold. Og Monica Isakstuen viser seg igjen som en strålende stilist.

FAKTA

Vær snill med dyrene

Forfatter: Monica Isakstuen

Sjanger: Roman
Forlag: Tiden
Kort om boka: En familie går i oppløsning. Hos hvem skal barnet bo?

Les også
KULTUR Bokanmeldelse
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00