Det er i den nye utgaven av «Minner fra Furnes» at Sinatra-siden av Ole Ellefsæter blir beskrevet i en artikkel av Audun Kristiansen. Utgangspunktet er en radioserie Kristiansen gjorde på NRK vinteren 2015 om sportsfolk som ga ut plater – betegnet som «en litt obskur del av norsk musikkhistorie».

Og obskurt kan dette stoffet gjerne kalles, men det er morsomt også. Og artikkelen er nok et populært høydepunkt i den nye årboka til Furnes historielag som kom før jul.

For Ole Ellefsæters plater er det mange som fortsatt har et forhold til. Singlen «Alle kluter til» solgte visstnok over 30.000 eksemplarer. Men han fikk ikke tjene penger på den. For dette var ei tid da idrettsfolk ikke skulle tjene penger på sporten. Det vil si at Ellefsæter kunne trygt synge om tømmerhogst og livet i koia og den slag. Men når han skulle synge direkte om sporten, ble det oppfattet som noe han risikerte å tjene penger på som skiløper, og det fikk han ikke lov til. Så inntektene av plata gikk til flyktningrådet.

På turné

Det var på samme tid, like før OL i Grenoble, at Ellefsæter dro på turné, med musikkjournalisten Yngvar Holm som pådriver. Ole hadde egentlig ikke tid for han skulle trene til OL, men det ble likevel en 14 dagers turné, opp Østerdalen og ned Gudbrandsdalen. Det startet i Elverum, og opplegget var slik at første del av konsertene besto i å få frivillige i salen til å delta på munnharpespilling og styltegåing og den slags. Det falt ikke i spesielt god jord. «Er det dere eller vi som skal underholde?» ropte en i salen i Elverum. Det var da Ole Ellefsæter skjønte at han ikke ville bli turnéartist.

Bredt innhold

Artikkelen er ét av mange gode innslag i årboka fra Furnes historielag. Blant andre høydepunkt er Cæcilie Stangs gode bidrag om Hedmarktoppen transittmottak for ungarske flyktninger i 1956 og 1957, Tor Holms artikkel om herskapshus på Ajer, som i dag ligger i Hamar, Astri Tallhaug Johansen og Knut Andresens artikler om Brumunddal kirke, og Knut Harald Sveen og Olav Guldahls omfattende artikler om hoppbakkene i Furnes. Til sammen er det blitt en av de aller beste av de 14 årbøkene historielaget har gitt ut siden 1990.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.