For det er ikke bare et sterkere alvor som preger diktsamlingen «Stien og stægan». En ny ettertenksomhet har kommet inn, sammen med en større vekt på følelser, på ømhet, på åpenhet for det livet har å by på. Og ikke minst en helt ny lyrisk stemme.

Han har alltid tråkket opp sine egne stier, med en rastløs søken etter noe annet, noe som ikke lar seg flire bort. Med «Stien og stægan» framstår han med en helt annen tyngde. For det måtte jo skje, før eller siden, at den språklekne Hans Christian Medlien skulle slippe fram andre sider ved seg. Og la gå at det har skjedd før i gløtt og glimt. Men nå framstår han for første gang som en lyriker med et eget alvor og en ny tyngde.

La gå at det fortsatt kan være ujevnt, og det er ikke alt som er helt på plass. Men på sitt beste skriver Medlien lyrikk så god at den er nesten til å grine av. Og det viktigste er at han gir seg sjansen, og den må han gripe for alt den er verdt:

«Hører du klokker som ringe?

Ser du i graset, det lea ta liv.

Hører du stemmer i natta?

Merkje du leia frå vinder som driv?»

Ekkoet av Vidar Sandbeck høres – en folkelig lyriker av de sjeldne. Det er i arven etter han, mer enn Prøysen, at Medlien risser opp rare tråkk. Om de ikke alltid fører helt fram, er det så fint at han prøver, og at han undersøker hvor det kan føre. Og da er det lov til å ta Prøysen i bruk også:

«Neigu om du slæppe taket.

Neigu om du nøle.

Neigu om du græt.»

Terningkast: 4

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00