Spenningsromaner fra krigen – er det fortsatt stoff som fenger? Jada, hvis det leveres så godt og solid som Aslak Nore gjør det i «Ulvefellen». Det er en klassisk spionroman innen en lang og solid internasjonal tradisjon. Og det er sjelden vare fra norske forfattere. Men Nore har tydeligvis lært seg sjangeren grundig, og imponerer både i stofftilfanget og de litterære grepene. Det er spennende fra først til sist, samtidig som romanen også har en menneskelig troverdighet.

La gå at jakten på vidundervåpenet som skal avslutte krigen en gang for alle, er et element som ofte gjenfinnes i sjangeren. Men det tåles det også, når det skaper spenning som her.

frontkjemper

Den norske frontkjemperen Henry Storm vender desillusjonert tilbake fra Østfronten sommeren 1942. Med seg har han Jernkorset og vissheten om at han har kjempet på feil side. Da en tysk offiser foreslår at Henry gjenopptar sine tekniske studier i Tyskland, aner han muligheten for å tjene motstandsbevegelsen.

Samtidig, i Berlin, er SS-offiseren Werner Sorge på jakt etter «Griffen» – en tysk spion som lekker informasjon om et topphemmelig rakettprogram til de allierte. Da Sorge skjønner at Henry Storm kan lede ham til Griffen, legger han ut en ulvefelle i form av en vakker kvinne som opererer som dobbeltagent.

Slik er utgangspunktet for romanen. Og noe av styrken ved romanen er måten alle elementene er sydd sammen på. Konstruksjonen er imponerende, og handlingsdrivet er tett og hardt.

Samtidig er det et vell av detaljer, som lett kunne ha utfordret både drivet og tempoet i lesningen. Men Nore har fått det til å balansere flott mellom de lange linjene og detaljrikdommen. Men det er også nyttig at boka er utstyrt med en ordliste, for det er mange begreper her som også kan bidra til å hefte leserytmen.

Innsikt

For alle oss som ikke akkurat har detaljkunnskap om all informasjonen som Nore synes å basere seg på, er det likevel imponerende hvordan de klare linjene gjennom stoffet gjør at en henger på. Også språklig sitter det godt, til tross for det som kan virke som enkelte lettvintheter. Men stort sett er det aller meste imponerende gjennomført. «Ulvefellen» ligger an til å bli en av årets beste norske krimromaner.


Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.