– Det har ligget i underbevisstheten min en god stund nå. En tanke om at jeg skulle ha skrevet en bok til som er spesifikt rettet mot akkurat denne målgruppa, sier Helene Guåker.

Guåker debuterte nemlig som forfatter med romanen «Kjør» i 2010. Der tok hun et lite oppgjør med fordommene mot livet på bygda – og ikke minst fordommene mot ungdommer som tilbringer tida med å råne rundt i bil. «Kjør» ble dermed raskt en hit i norskklassene på yrkesfag.

– Det er som kjent ikke så mange bøker fra det barske rånermiljøet, og det finnes lite litteratur for mekk-klasser. På grunn av «Kjør» blir jeg ofte invitert til klasser fra yrkesfag for å prate, forteller hun.

Trykk på lenken til høyre for å lese HAs anmeldelse av "Sveiseblink"!

inspirert av Mekk-elever

Og det var etter et besøk hos elevene på teknikk og industriell produksjon på Lena videregående skole at hun bestemte seg for å skrive en ny bok fra rånemiljøet.

– Jeg møtte en utrolig fin klasse med mange kjekke, kreative og smarte elever. Jeg ble nok veldig inspirert av dem, og da jeg kjørte igjennom Lena på veg hjem var det nesten som å kjøre inn i en roman.

– Der var det butikker man ikke ser lenger, og det hele ble veldig litterært for en forfatter som liker å skrive fra bygda. Jeg ble antent, forteller hun. Guåker bestemte seg for at hun ville møte skoleelevene fra 1TPA og 1TPB en gang til.

– Dette er en gjeng som sitter på masse kilder, informasjon og kunnskap, og jeg var ute etter ideer til en ny bok. Lærerne ble heldigvis med, smiler hun. Hun forteller videre at elevene ble bedt om å komme med forslag til en handling i det som ville vært deres drømmeroman.

– Det høres ganske fjernt ut, ettersom de aller fleste av dem ikke er spesielt glad i å lese bøker, men da jeg kom tilbake tre uke senere hadde elvene jobbet fram mange ulike forslag, sier forfatteren.

Voksen ungdomsroman

Guåker fikk god nytte av elevenes ideer, og lørdag 6. mai slippes «Sveiseblink» gjennom Gyldendal Norsk Forlag.

– Boka er nok et stykke unna de forslagene jeg samlet inn, men jeg håper virkelig at de kjenner igjen noe hvis de bestemmer seg for å lese boka. Jeg har tatt med flere elementer som jeg erfarte i møte med dem, sier hun. Forfatteren endte nemlig opp med en ganske annerledes bok enn det hun først hadde sett for seg.

– Jeg begynte å skrive med mål i hue om at dette skulle være en ny rånebok, men jeg har en veldig skarp redaktør, og han så at det var veldig mye mer som lå under overflaten som bare ventet på å bli dratt opp.

– Jeg brukte ganske lang tid på å svelge det; at jeg måtte gå en i en litt annen retning enn det som var den opprinnelige grunntanken, sier Guåker, som i dag er veldig godt fornøyd med valgene som ble tatt undervegs.

– Akkurat nå er jeg veldig stolt av boka. Den ville ikke blitt like bra hvis jeg hadde holdt meg til grunntanken, smiler hun.

Boka blir lansert som en ungdomsroman, men Guåker er klar på at man verken må være ung eller glad i mekking for å leve seg inn i «Sveiseblink».

– Jeg er egentlig litt imot båssetting, og jeg elsker selv å lese ungdomsbøker, barnebøker og voksenbøker. Jeg håper selvsagt at boka treffer bra i målgruppa som jeg hele tiden har tenkt at jeg skulle treffe, men jeg håper også at den treffer enda bredere, sier Guåker.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.