«Gauphosta» av debutanten Bjørnar Bergem fra Rena forteller om ei bygd utsatt for en dødelig epidemi. Romanen har så mange drøye skildringer av kroppslige utsondringer og sosiale avvik at jeg knapt har lest noe som overgår den.

Romanen begynner med sniffing, før den via spy og sperm avsluttes med sodomi. Alt dette mens hovedkarakterene er mindreårige barn fra Rena-området.

Knapt noe som beskrives i denne boka ville vært innenfor loven. Motbydelige bilder og situasjoner beskrives i et tempo som gjør at øynene mine dras ned sidene lik en lemenflokk mot stupet. En må holde tunga svært rett i munnen når man skriver en bok som dette, for at den ikke skal bli platt, spekulativ eller kriminell.

i oppløsning

Det som ikke bare redder romanen, men gjør den til stor skrivekunst, er kombinasjonen av språk og fortellertekniske elementer. En ganske enkel rammefortelling fortelles gjennom et polyfont kaos av førstehåndsberetninger fra en mengde ulike karakterer. Disse ulike personene, mange er barn i tolvårsalderen, lar oss se små bruddstykker av et større hendelsesforløp. Fortellingen introduserer hauger av ulike navn, steder og familier – en må konsentrere seg for å henge med.

Vi får mangfoldige blikk inn i ei bygd som sakte går i oppløsning, fra en ungdomskultur så skitten, beruset og seksuelt bedervet at jeg får lyst til å utdanne meg til sosionom tvert. Bokas fortelles på en alt annet enn klingende Renadialekt. Et skittent og komplekst språk, det nødvendige spettet for å brekke opp lagene av dritt.

På fisketur

Språket fungerer både som en invitasjon til bygda, og som et modernistisk fremmedgjøringselement. Her et eksempel hentet fra en koselig fisketur: «Je dro opp ei gjedde. Den hadde et slags gult skjær. Trynet var forvridd. Det dufta itte fersk tån. Den dufta kloakk parasitter demens og vannhuer på fødestua. Gjellen åpna og lukka seg febrilsk. Den prøvde å tæle om det som skjedde under vatnet.»

Boka er tunglest og fantastisk – og mest for heller erfarne lesere. Dette er ikke boka å kose seg med i skyggen av en parasoll i sommervarmen – for å si det forsiktig.

Terningkast: 6

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.