Bærumsforfatteren Lars Lenth fortsetter sin satiriske krimserie om den pilleavhengige antihelten, advokat Leonard Vangen. Forrige bok «Brødrene Vega» rettet kritikk mot fiskeoppdrettsbransjen, og ved lanseringen uttalte Lenth at han ventet drapstrusler som resultat av boka. Om han ventet drapstrusler den gangen, er det ikke godt å vite hva han venter seg nå.

Ulvestrid

Årets bok tar utgangspunkt i den pågående ulvestriden i grenseområdene i Akershus, Hedmark og Østfold. Hovedsakelig skjer handlingen i Elverum og østerdalstraktene. Boka er vanvittig morsomt skrevet, som krim er den drivende, en god gammeldags pageturner. Stilmessig er den fylt opp av assosiasjoner til popmusikk, spillefilmer, TV-serier og filosofi – samt amerikansk krim.

Over alt er volumknappen skrudd opp til elleve, de slemme er så til de grader slemme, de dumme er endeløst dumme og de naive idealistene er håpløst naive. Folkene er karikert hinsides enhver troverdighet, og det er morsomt.

Språket leker med rare overganger og rytmebrudd, overraskende språklige bilder, understatements og overdrivelser. Boka fikk meg til å le mange ganger. Satiren er bitende.

Tendensiøs

Her er Høyre-stemmende storbønder, rasister i Frp og Demokratene, en hasjrøykende ulveprofessor med hippiefortid – og en bygdebefolkning så grovskjært at de knapt kan ha sett utsida av hjemfylket noen gang.

Her setter ulvevernere ut ulv, mens lokale jegere dreper ulver med politiets aksept. Boka er tendensiøs i alle retninger, men jeg opplever det som at en ulveredd lokalbefolkning blir kritisert hardere enn ulveelskere i byen. Fornuften står i hovedsak innflyttere og besøkende for.

Det mest problematiske med boka er at vi blir presentert for en rekke saklige og faktuelle argumenter i ulvestriden, da primært for ulv og mot ulvejakt. Dermed leser jeg boka som et partisk saksinnlegg i ulvedebatten. Som satirisk krim er boka verdt en glimrende femmer. Som potensielt propagandaverktøy i en pågående debatt er boka ensidig, og fortjener en ener. Snittet blir tre. Så les gjerne boka og bli underholdt. Men ikke bruk den som kilde for kunnskap om rovdyrdebatten.

Terningkast: 3

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.