«Unngå øyekontakt» handler om en 24 år gammel jente som planlegger å ta sitt eget liv, og, som i et selvmordsbrev, ønsker hun velkommen til sine siste dager.

De såre ordene treffer hardt når hun forteller om alt som gjør så vondt. Både tanker, følelser og minner har fått plass. Alt med et melankolsk og hardt blikk. Formen er moderne, og det er lite som minner om de klassiske diktene vi alle har blitt foret med på grunnskolen. De er enkle og små. Nora klarer kunsten å si mye, med lite, på en utrolig flott måte. For det er ikke enkelt å skulle gi disse temaene en kropp av ord.

Nedstrippet

Det var vanskelig å ikke gråte fra side 30, til boka sluttet på side 137. De tapte dagene, barndomsminnene og selvhatet skildrer alle den harde og triste kjernen – å ikke ville leve lenger.

Det er på en enkel nedstrippet grunn, Nora bygger diktene sine. Hun forklarer nøktern og direkte. Historiene er sammenfiltret av virkelighet og metafor og den barnlige dragningen mot Mummi-universet tegner en tykk kontrast til diktenes dystre natur, og gjør budskapet desto sterkere.

Fra alt dette mørke, har Nora klart å dra ut det aller fineste. Nydelige dikt som treffer en i hjertet og lungene og hodet. Selv om det gjør vondt, vil man ikke slippe taket når boka er over. Noen av dem måtte leses om, og om, og om igjen. Og man er nok verken den første eller siste som har følt det sånn i møte med «Unngå Øyekontakt».


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.