«Jeg ønsker at denne boka kan bidra til at kunnskapen om områdets geologi blir bedre kjent blant folk flest. Vi beskriver prosessene som har formet landskapet og hvordan dette har lagt grunnlaget for næring, kulturlandskap og naturen rundt Mjøsa.» Det sier Ole Nashoug, som både er leder av Hedmark geologiforening og leder for prosjektet som nå har ført fram til boka «Mjøsområdet. Geologi og landskap».

Det er ikke den første boka i sitt slag; det er 206 år siden første gang det ble utgitt en sammenhengende beskrivelse av geologien i Mjøsområdet. Det var presten og naturforskeren Hieronimus Heyerdahl som i 1811 utga en beskrivelse av bergarter i Brumunddal og landskapet rundt Mjøsa. Det var dette han betegnet som «Norges skjønneste og frugtbareste ægn». Og det er et utsagn som vi fortsatt synes virker riktig.

leses av mange

Siden den gang er kunnskapen om området økt betraktelig, Men boka som nå foreligger, representerer likevel noe nytt. Denne kommer til å bli stående som selve bibelen om dannelsen av mjøslandskapet.

Og visst er det ei fagbok, med spesiell interesse for fagfolk og studenter. Og selv om den er rikelig illustrert, er den neppe ment som et praktverk til å pynte stuebordet.

Men så skjer det likevel at denne fagutgivelsen også har masse artig kunnskap å by på også for oss som ikke er fagfolk, men er generelt interessert i landskapet som omgir oss. Og hvem er det som ikke vil vite mer om landskapet vårt? For eksempel hvorfor det gror så godt her?

stoppesteder

Det er de lange linjene som preger framstillingen, og da snakker de om veldig mange millioner år. Men noe av det som gjør framstillingen så fristende, er at det innimellom er lagt inn kortere rammesaker knyttet til steder og historier. Blant annet er historien om Brumunddalsandsteinen, og betydningen den har fått. Og noe av styrken er at det som beskrives, nesten alltid er knyttet til det lokale, også i bildebruken. Det gjør dette til ei bok som også inviterer til en reise i nærområdet, på jakt etter historien vår.

Terningkast: 6

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.