Boris var trygdet, lite huslig og ga blaffen i å sminke sin virkelighet for verdens øyne. Karianne er derimot ansatt av Nav, har germafobiske tendenser og er særs bevisst andres tanker og meninger om henne selv. Dette motsetningsforholdet mellom de to utgjør et fint og samfunnskritisk bakteppe for fortellingen om ensomhet og de etterlatte.

Alm besitter en helt egen evne til å gi oss sympati for karakterer som kanskje ikke vekker den automatisk. Karianne er sarkastisk, kritisk og selvkritisk om hverandre, og hun dømmer sin egen reaksjon på Boris’ mugne kjeler og pornosamling like mye som tingene selv. Samtidig føler en med henne, og forstår forsvarsmekanismene hennes. Den ironiske distanseringen er lett å kjenne igjen i den private samfunnsdebatten om «sliterne»: Karianne vil ikke identifiseres med Boris, men hun kan ikke la han bli ryddet vekk som noe «verdiløst».

Med dette åpner romanen for vanskelige spørsmål: Kan man trekke seg tilbake fra noe uten å heve seg over det, eller vurdere menneskers verdi uten å objektivisere dem?

Dette er ikke en leseropplevelse som gir velbehag, ro eller svar på spørsmålene over. Men den gir en god innsikt i forhold mellom venner og fremmede, det emosjonelle og kyniske, samfunnsinstitusjon og individ, som er verd å reflektere over – med og uten ironisk distanse.

Terningkast: 4

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.