Det er mange positive og lovende sider ved Aasens debutroman. Ikke minst viser han god evne til å skape en krimhistorie med flere ulike elementer, som han syr sammen til en helhet. Delvis er «Umbra» en finanskrim om uhumskheter på børsen, delvis en mer tradisjonell krim om forbryterske elementer i legemiddelindustrien. Og Aasen sørger for å sjonglere ganske så stødig mellom dem.

Så langt alt vel.

Finner et hode

Et positivt trekk er det også at Aasen styrer unna den mest bloddryppende krimmen, som har hatt en tendens til å bli en ganske dominerende de senere årene. Jo visst er det også i «Umbra» et hode på villspor, men det er også en av få av de mer ekle scenene. Og slik krimromanen har utviklet seg, får en være glad en slipper med det.

Født til å drepe?

Ifølge baksideteksten har romanen også en mer eksistensiell tematikk. «Hva gjør mennesker til mordere? Er noen mennesker født til å drepe, eller fører omstendighetene til det?» Og på dette punktet begynner det å røyne på. For å få dreis på en slik tematikk, spørs det om det ikke kreves et større litterært register enn det Morten Reistad Aasen foreløpig behersker.

Noe av den samme begrensningen viser seg når det er de menneskelige sidene av krimhandlingen han går inn på. For lykkepillen som mye handler om, viser seg å være et legemiddel med atskillige negative bivirkninger. Men det er nok ikke i skildringen av menneskelig sorg og ulykke at forfatteren viser sin styrke.

Krim-par

Som politikrim har Morten Reistad Aasen valgt som etterforskingshelter en dreven veteran, i tospann med den nyansatte Sofia Blix. Ingen veldig original duo, men av de to, er det nok Sofia Blix som er den som har mest å gå på, hvis det skulle bli en oppfølger.

Men i så fall trengs det en gjennomgående språklig skjerping. For det er først og fremst det språklige som svikter i «Umbra». Stereotypene blir for mange, løsningene for enkle og overfladiske. Dermed risikerer en også at interessen for krimhandlingen taper seg.

Terningkast: 3

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.