Selv hoppet han tydeligvis aldri i Skolebakken, og det gjorde ikke jeg heller. Der var bakkerekorden 19 meter, og å hoppe der var utenkelig, fastslår Gotaas. Selv valgte han langrenn som sin gren, «fordi jeg elsket å slite lenge», skriver han. Og i de tidligere bøkene sine om skisporten, er det gjerne langrenn han har holdt fast ved. Kanskje har heller ikke boka om hoppsporten «Før og etter Wirkola» helt den samme umiddelbare personlige nærheten til stoffet som bøkene om de seige sliterne på ski uti skogen. Men du verden – også i boka om hoppsporten boltrer Gotaas seg i kjent stil i fargerike historier, dramatiske situasjoner og kuriøse historier. Og noen ganger blir han nærmest lyrisk, som når han beskriver et skihopp som «luftas teater med ski på beina»,

En god del av stoffet har også nær lokal tilknytning. Som det han kaller «det legendariske holkerennet i Frambakken i Brumunddal 30. mars 1957, da det var is i bakken og åtte mann ble kjørt til sjukehus i ambulanse». Men Halvor Næs sto støtt og vant.

Det er en historie om skihopp som bred folkesport Gotaas forteller. Det er også en fortelling om en folkesports storhetstid, og gradvise nedgang. «De tilhørte en losje av våghalser», skriver han om de som hoppet på ski i stor bakke. Men det er også blitt ei bok om ei tid og en nasjonal bevegelse som er forbi. Men de gode historiene gjenstår, og Thor Gotaas er fremdeles mesteren til å grave dem fram.

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.