Hamar-fotograf og forfatter Løberg er tredje generasjons hytteeier på Ljøsheim og det er tydelig at forfatteren har hatt et brennende ønske om å lage akkurat denne boka.

Med relativt lite tekst blir dette å betrakte som en bildebok. Og det i bildene at bokas kvalitet kommer fram. Tekstene er enkle og byr verken på spennende historier eller nyheter.

Det enkle hyttelivet

Morten Løbergs bok engasjerer først og fremst oss som har Ljøsheim-pulsen i nervesystemet. Lukten av myr, vakene på idylliske Ljøsvatn, småørretene i Ljøsåa og varmen fra Jøtul-ovnen i den lune hytta; det er minner som vekkes når jeg blar i Løbergs bildebok.

Ljøsheimboka vil bli studert av hyttefolk, fjellfanter og andre som er glad i Ringsakfjellet. Boka er lettlest med sine korte tekster mens bildene kan dveles lenge ved. Vi tar del i det enkle hyttelivet – slik det var før strøm og andre moderne innretninger endret hyttelivet for mange.

Vanlige folk

Det er fint å bli minnet om at mye var både artig og utfordrende med det enkle hyttelivet. Bildene viser mange glade mennesker i fri utfoldelse i multemyra eller ute på ski. Parafinlampene blafrer, våte klær tørkes over vedovnen og bærspann er som oftest fylt til randen med multer. Dette er Ljøsheim slik alminnelig folk kjenner fjellet. Dette er det Ljøsheim som ga arbeidsfolk muligheten til rekreasjon i omgivelser som både utfordret og beroliget.

Hygga

Vi får gjensyn med Hygga som i gamle dager lignet en skolebygning fra bygdene. Bildene av fiskeren i båt på Ljøsvatn skaper lengselen etter noe som neppe kommer tilbake; det gode ørretfisket i det idylliske fjellvannet. Bildene fra flere tiår tilbake viser også HOB-bussen som gjorde fjellet tilgjengelig for alle uten bil.

Løberg greier å formidle sterke bindinger til Ringsakfjellet på en troverdig måte. Men jeg skulle ønske at han hadde jobbet mer med tekstene. Noen gode historier fra fjellfantene Ludden og Guttorm P. Haugen hadde krydret boka. Det er også høyst levende historiefortellere som kunne bidratt.

«Ljøsheim før og nå» er uansett ei hyggelige bildebok, men først og fremst for oss som bare må på Ljøsheim med jevne mellomrom.

Terningkast: 4

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00