Lofoten er blitt en hektisk kriminell arena i Frode Granhus stilige nordnorske krimserie. Årets roman «Forliset» føyer seg pent inn i serien av tette og flotte krimromaner som er blitt nominert til både Brageprisen, Rivertonprisen og Bokhandlerprisen.

En sammenligning med Knut Faldbakkens «Hamar Noir»-romaner kan være nærliggende; i begge tilfeller tar forfatterne tak i konkrete lokalmiljøer og avdekker grunnsvarte krefter under overflaten. Og i begge tilfeller føres gjerne historien langt tilbake i tid. I «Forliset» trekkes en tråd helt tilbake til henrettelsen av Tennes-Kaspara i 1814, som skulle ha drept sin samboer og druknet sine fem barn.

Skummelt vær

Makabert? Jo da, det er rom for det groteske også hos Frode Granhus. Men det utpenslet voldelige dominerer likevel ikke romanen i samme grad som det så ofte gjør i ny krim.

I stedet er landskapet – og været, eller snarere uværet – med på å skape den hoggende og underliggende spenningen i romanen. Og det er denne uroen som gjør romanene så bra. For i stor grad er det menneskenes møte med maktene det handler om, og da er det langt mer enn den beryktede Bodø-vinden det gjelder. Sentralt står et skipsforlis noen år tidligere, som rystet kystsamfunnet og som fortsatt tydeligvis kaster mørke skygger over menneskenes liv.

En spenningsskapende faktor er også framstillingen av det innestengte i miljøene. Menneskene er både låst inne i seg selv, og befinner seg bak låste dører. Hvordan skal de ellers beskytte seg mot den rå kulda og de forrevne islandskapene?

litt stivt

Ikke alt er riktig like bra. Noen ganger kan Granhus ha et litt stivt språk, som når en kar «stirret mot den sparsommelige ansamlingen av hus med et uttrykk av vemmelse». Drivet i handlingen er heller ikke alltid like sterkt; det er noen gjentakelser her som ikke helt er bra for framdriften. Men det understreker også at det denne gangen mest av alt er en psykologisk krim det handler om, og at det ikke er en drivende ytre handling som alltid er det sentrale.

Med et samlet opplag på 150.000 på de fire første bøkene om lensmann Rino Carlsen, har Frode Granhus raskt blitt en av de mest populære norske krimforfatterne. Det er god grunn til at det skal fortsette i år.

Terningkast: 5

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.