Størst suksess har van der Hagen hatt med intervjubøkene om Dag Solstad og Kjell Askildsen. Her har han utviklet en form som er hans egen og som han behersker svært godt. Men det er som om samtaleformen ikke fungerer like bra i årets bok «Leseren. En samtale med Henning Hagerup».

Selv om Henning Hagerup også er forfatter med egne bøker bak seg, er det som leser og kritiker han interesserer i denne sammenheng. Han er et uvanlig belest menneske, og Kritikerprisen fikk han allerede i 1994. Men det spørs om den biografiske samtaleboka er det beste valget for å kaste lys over lesningens mysterium.

Hagerup-klanen

Henning Hagerup er også en del av den litterære Hagerup-familien. Inger Hagerup er farmora, faren er Helge, onkelen er Klaus. Pluss alle de yngre skrivende i slekta.

Men det handler også om en familie i ulage, om fyll og spetakkel og utradisjonelle løsninger. Som den gangen moren var 47 og fikk en kjæreste på 17. Til gjengjeld innledet Henning et forhold til sin mors venninne, som var 15 år eldre enn ham. Det var hun som fikk ham til å lese Celans dikt «Todesfuge».

For Henning Hagerup har i denne boka alltid en kanal for å slippe fri, og det er litteraturen. Lesningen er ikke bare redningsplanken, men også en meningsskapende virksomhet. For dette er ikke først og fremst ei bok om skakkjørt familieliv, men ei bok om litteraturens verdi. «Livet mitt er litteratur», heter det i innledningen. Og det er et slikt liv det fortelles om på godt og vondt.

Dette er framfor alt ei bok for dem som aldri får nok av bøker om bøker. Og det er mye fint her, mange fine formuleringer og åpnende refleksjoner. Men det er også blitt ei vennebok, som nå og da nærmer seg på grensen til det pinlig private.

Gaffel

Undervegs besvarer boka også et av de absolutt kuriøse spørsmålene i litteraturhistoriens ytterste utkant: Er det sant at Aksel Sandemose en gang stakk Inger Hagerup i brystet med en gaffel? Neida, forklarer Henning Hagerup; han gjorde ikke det. Han stakk henne i rumpa i stedet, som tydeligvis var der han kom til når hun prøvde å stikke av. Men «de forble nære venner», forsikrer Henning Hagerup.

Terningkast: 4

Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00