«Kokkejævler», het den da den kom på norsk, Anthony Bourdains «Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly» (2000). «Kokken fra helvete», ble han kalt.

Boka står fortsatt i hylla med kokebøkene, og den hentes fram, både rent fysisk, men alltid, i alle fall når vi nærmer oss en restaurant, fra minnebrikken i bakhodet. «Alt er her; det gode, det onde og det grusomme» (The Good, the Bad and the Ugly/1966/Sergio Leone/Clint Eastwood). Og det er faktisk sant, i denne sammenheng, i alle fall det meste – av dritt og møkk og faenskap i restaurantbusinessen.

I dag er Anthony Bourdains en av New Yorks store, i restaurantmiljøet, men mest av alt i medieverden: med sine bøker, med sine filmer, med sine TV-serier. Og fortsatt handler det om mat.Men aldri har vi ledd bedre enn da han kokte fram boka som er bygget på det som i utgangspunktet var en avisartikkel. Her er kvasse kniver, rappe tunger, digre nevner, grove nakker, dop, drikking, kvinnfolk – og ikke minst alle de triks vi som gjester på restaurant blir utsatt for.

Her er også tipsene for å overleve når du går på restaurant, men mest av alt: mange gode historier.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00