Med «Om sommeren» avrunder Karl Ove Knausgård sin årstidsserie. Samlet blir den ikke stående som noe høydepunkt i forfatterskapet. Men den byr på fine glimt for den som leter.

En «personlig encyklopedi» er en av betegnelsene som er brukt om denne romanserien på fire bøker. Utgangspunktet er en fars skrift til sin yngste datter, der han på et vis skal forklare henne om verden.

LES OGSÅ: Knausgård festtaler for Munch

Men undervegs tillater Knausgård seg atskillige avstikkere, omveger og også noen blindveger. Resultatet er en romanserie som både forvirrer og nærmest ergrer enkelte ganger, men som også inneholder lysende sekvenser, For nå som alle fire bøkene foreligger, er det enda tydeligere enn før at dette kunne stått atskillig sterkere om det hadde vært kraftig strammet inn.

Tematiseringen og problematiseringen av det selvbiografiske står like sterkt som før, og er noe av det spennende i boka. Men det er helheten som ikke helt holder taket.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.