Det er bare halvannen måned siden sist Helene Guåker fra Nes ga ut bok. Da kom «Farvel alle hemmeligheter» – hennes første diktsamling for voksne. Nå er det klart for utgivelse av hennes andre bok denne høsten. Idag utgis ungdomsromanen «Vov-vov-effekten», med stoff fra byens narkotikamiljø.

Og den har vært ventet på med atskillig spenning. For Helene Guåker ble nominert til Brageprisen for sin forrige ungdomsroman «Sveiseblink», og det skaper forventninger til oppfølgeren. Og de innfris - fullt ut.

Kjører på

Dette er også Helene Guåkers åttende bok på åtte år. For hun kjører på – slik hun signaliserte allerede med debuten i 2010. «Kjør!» het den. Og det har hun fortsatt med.

Det er da også en tett, kjapp rytme som preger «Vov-vov-effekten». Det er en roman som går rett på sak, uten å legge fingrene imellom og med fire rottweilere i sentrale roller. Det går så det griner, egentlig.

Hunder og penger

Unggutten Alex har mistet den narkomane faren sin, og lever sammen med mora og fire hunder. Det er et trælete liv for Alex. Handlingen starter idet en gjeng i klassa lokker ham ut i trøbbel. Og Alex lar seg lokke; ei rute på skolen blir knust, og Alex kan vente seg både utvisning og krav om erstatning. Og det har de ikke penger til.

Likevel er det først da det dukker opp 100.000 kroner fra ingen steder, at det blir skikkelig trøblete.

Hundene spiller etter hvert en ganske så sentral rolle i kampen om pengene. Og Alex sine rottweilere viser seg fra ganske så sympatiske sider.

Det er en roman med rom for både det hardtslående, røffe og ømme. Det er denne balansen som gjør romanen så bra.

Lager lister

Et spesielt grep i fortellingen, er at Alex stadig lager lister over mulighetene han har i de ulike situasjonene han kommer opp i. «Hver gang det koker over», som han sier, så velger han å trekke seg litt tilbake og vurdere alternativene. Det bidrar til å til å skape både spenn i handlingen og spenning i romanen.

«Vov-vov-effekten er kanskje ikke den mest originale av Helene Guåkers bøker. Men som spenningsroman for ungdom er den både kjapp, pågående og i glimt ganske så heftig.

Terningkast: 5

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.