Mange forfattere har lagt assosiasjoner og pekere til 22. juli i bunnen av sine romaner, og mange flere kommer det til å bli. Det gjør Kjærstad også, selv om «Berge» ikke er noen 22. juli-roman. For handlingen i romanen utspiller seg tre år før terroren på Utøya. Men linjene er likevel tydelig til stede, ikke så mye i typen angrep, men mer i folks reaksjoner på det som skjer.

Ap-kjempen Arve Storefjeld og hans familie blir funnet drept i hytta i Nordmarka med strupene skåret over. Denne ugjerningen er det som setter handlingen i gang. Men hva ligger bak, og hvorfor?

Tre historier

Historien fortelles av tre ulike personer. Vi møter både journalisten Ine Wang, den antatte terroristen Nicolai Berge og dommeren Peter Malm. Hver av de tre har sine ganske ulike historier å formidle. Og som alltid hos Kjærstad er noe av styrken hvordan han syr historiene sammen. «Berge» er en uvanlig tett roman, som tar opp en rekke ulike problemstillinger, situasjoner og refleksjoner, mange av dem med sannsynligvis stor grad av gjenkjennelighet for mange.

Noen ganger kan Kjærstads romaner framstå som drøyt skjematiske i oppbyggingen, men denne gangen er komposisjonen bemerkelsesverdig smidig, naturlig og elegant. Det er da også blitt en udelt nytelse å lese,

nådeløst oppgjør

Av de tre fortellerpersonene, er det inngangen med journalisten Ine Wangs historie som sitter best og har sterkest trøkk. Den litt oppgitte journalisten som ser muligheten til å komme på banen igjen ved å dekke terrorhandlingen, er en skjærende krass historie.

Men Ine Wang er også den som distanserer seg fra en del allmenne reaksjoner på terroren, og er ganske så nådeløs i sin utlevering av klisjeene som etter hvert er blitt knyttet til det nasjonale 22. juli-vokabularet. Og et oppgjør med dette, er et av de mange undertemaene som denne romanen utvikler.

Mørk humor

Til å være en roman med en så mørk tematikk, er det også flere elementer av humor til stede. For Kjærstad er også ute etter å underholde sine lesere, selv når det skjer mot et rimelig kullsvart bakteppe. Ikke minst er det i Ine Wangs refleksjoner over folks reaksjonsmønstre at den svarte humoren er tydelig til stede.

Noe av det spesielle med terrorisme-tematikken i «Berge», er at den antatte terroristen selv får komme til orde. Det er kanskje ikke de sterkeste sekvensene ved romanen, men likevel blant de mest spennende, og mest åpne.

Terningkast: 6

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.