Når HA møter tegneserieskaperen på kontoret hans i Grønnegata i Hamar, har han akkurat fått en epost med beskjed om at han har fått plass i Aschehougs og Gyldendals Store norske leksikon. Kanten har opplevd mye medgang med tegneseriene Hjalmar og Firekanta, men det å bli inkludert i et leksikon er en milepæl han ikke hadde tenkt eksisterte.

– Akkurat det har jeg aldri hatt i tankene, men det er jo litt kult. Det er vel en liten bekreftelse på at man har blitt noe, og hvis det er noe jeg lurer på kan jeg alltids slå opp meg selv. Da finner jeg sikkert svaret på det aller meste, ler han. Aschehoug og Gyldendal har imidlertid god grunn til å inkludere serieskaperen i sitt leksikon. Like bak Frode Øverli og Børge Lund er nemlig Nils Axle Kanten Norges tredje mest publiserte tegneserieskaper. Hjalmar og Firekanta er på trykk i 50 ulike aviser, blader og nettsteder i Norge, og tegneserieskaperen har også fått stripene sine på trykk i en håndfull utenlandske land.

Gamle helter

I dag er han aktuell med sommerspesial-utgaven av Hjalmar, og det er to av Innlandets mest karakteristiske figurer som pryder forsiden.

– Som gitarist kommer jeg ikke unna Ronni Le Tekrø, og jeg hadde lyst til å utvikle en historie rundt han og resten av gjengen i TNT. Etter hvert ballet det på seg, og historien ble ganske mye lengre enn jeg først hadde tenkt, forteller Kanten. som også tidligere har tegnet karikaturer av gjengen i TNT.

– Jeg har tegnet et par skikkelige tegninger av dem, og utfordringen denne gangen var å forenkle karikaturene til tegneseriestripene, forteller han. Musikk og gamle 80-tallshelter har lenge spilt en markant rolle i Hjalmar-serien, og det er spesielt karakteren Viggo som til stadighet henter fram de gamle legendene.

– Jeg vokste opp med Guns N’ Roses og alle de andre storhetene, og det er klart at bakgrunnen min kommer fram i serien, men det er Viggo som er den klart største fanen av TNT og 80-tallet. Jeg holder ikke på med en form for gudedyrkelse slik som Viggo gjør, smiler han.

En annen helt som dukker opp i sommerutgaven er Vazelina Bilhopphøggers’ Eldar Vågan, som selv er en aktiv tegner og billedkunstner.

– Med Eldar Vågan og Ronni Le Tekrø har jeg fått mulighet til å spille skikkelig på dialekt denne gangen, og akkurat det har vært veldig gøy. Jeg håper virkelig at Vågan liker tegningene jeg har gjort av han, men jeg har ikke hørt noe fra han ennå, forteller Kanten.

Jobber med veikingene

Tegneserieskaperen, som til daglig er bosatt i Ottestad med kone og fire barn, er dessuten aktuell med nok en sommerkatalog. 19. juni slippes nemlig en spesialutgave av hans andre suksesserie, Firekanta.

– Jeg har jobbet inn mot disse to albumene en god stund, og nå blir det fullt fokus på avisstripene framover, sier Kanten, som også jobber med andre prosjekter ved siden av Hjalmar og Firekanta.

– Jeg regner med at det kommer et julehefte med Firekanta, og jeg arbeider fremdeles med utviklingen av Veikingene, sier Kanten.

Kommer det kanskje en Hjalmar-bok etter hvert?

– Det har vært snakk om å gi ut en bok, men lengre enn det har vi ikke kommet, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00