Slik heter det i et av visdomsordene i Kaia Huuses samling «Noen må være i-en under prikken også». Det er Kaias andre utgivelse i bokform, etter fjorårets bokdebut «En liten bok om kjærlighet», som ble gitt ut sammen med plata «Uvær». Nå er hun tilbake, med nye friske anslag og småpussige poenger.

Kaja holder seg fortsatt innen det beskjedne formatet. «Visdomsord» er betegnelsen hun har valgt, og hun leverer et fint knippe med illustrasjoner av Katie Alfheim. Og de to uttrykkene står svært så godt sammen. For både tekster og illustrasjoner har noe av den samme uskylden på grensen til det naive, og noen ganger går det litt over grensen også. Men det gjør ikke noe, for dette er ei bok som er fylt av sjarm fra først til sist.

samliv

Kaia Huuse var nylig på turné om samlivskunst, med Hamar som stoppested. Samlivets små og store utfordringer og gleder er da også et gjennomgående tema i boka.

«Den blir ikke utørst / som drikker litt av alle glass», heter det om sjarmøren som er omgitt av damer. «Om du vil ha forandring / må du gjøre noe nytt», lyder et annet visdomsord, illustrert med ei jente som står på hodet foran staffeliet og maler med beina. Kanskje er det ikke så oppsiktsvekkende visdom som formidles, Men dert er artig likevel.

kjent og ukjent

Hvem som står bak alle visdomsordene er ikke alltid like klart. En kan kanskje ha hørt eller sett noe som ligner, men det spiller ikke så stor rolle. For det er ei hyggelig pakke med hverdagsglimt og hverdagshumor som serveres. «Hverdagen må ikke undervurderes / det er der vi er hele livet», heter det i en sammenfatning.

«Hvorfor skal man skrive nye ordtak? Alt finnes sikkert i lignende former», heter det i baksideteksten. «Men slik kan man ikke klippe ned sine korte år på Jorden», legger Kaia Huuse til.

Noen av visdomsordene får sjarmen sin gjennom tilknytningen til illustrasjonene. Det er da boka fungerer aller best. «Om tiden bare tok seg en kopp kaffe iblant» lyder teksten til en lett kaotisk kjøkkenscene med mor og barn. «Bedre å vente på noen enn på ingen», heter det til tegningen av ei jente som lokker på katten. Det er ikke grensesprengende visdom, men et av mange fine små glimt i ei bok som både fortjener og tåler å ligge framme en stund og blas i opptil flere ganger.

Terningkast: 4

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00