– Det har bare ligget der, men jeg har aldri greid å kaste det, sier han.

– For jeg har syntes det har vært noe eget ved det. Så jeg bestemte meg for å prøve å få det utgitt.

Og nå foreligger billedboka «Noe i skogen», med illustrasjoner av Kjersti Lofthaug og utgitt på Magikon forlag. Det er en utgivelse som representerer noe helt nytt for Widar Aspeli, som debuterte i 1990 og siden har gitt ut nærmere 30 bøker i en rekke sjangre og på flere forlag. «Noe i skogen» er hans første bok på forlaget Magikon, det er hans første skjønnlitterære billedbok, og det er langt på veg den første i eventyrform, i hvert fall den første med stort rom for det eventyrlige, uten at det åpner med at det var en gang. Men fabel-aktig, det er det utvilsomt.

Terningkast 4: Anmeldelsen av Aspelis barnebok finner du her.

Kort tekst

Siden det første manuset ble arkivert i skuffen, har også teksten endret seg en del, sier han. – Ikke minst er mye blitt strøket, selv om teksten var kort også i starten.

– Jeg har nok ikke utgitt en bok med så kort tekst noen gang. Men for meg er det egentlig en stor historie. Du kan jo for eksempel bytte ut de voksne i skogen med noe helt annet.

For den slags er også et grep som fabelformen kan innby til.

– Grunnideen har vært den samme hele tiden, sier Widar Aspeli.

Men han vil ikke si så mye om hva slags historie det er, og hvem den er for. For det er kanskje ei sånn bok som alle vil oppleve på sin egen måte, og som vi være helt annerledes enn andre opplever den?

Skummel

– Jeg har testet den ut mot fire-fem-seksåringer, men også mot voksne, sier han.

– Noen vil kanskje synes den er skummel. Men jeg tror også det er ei bok som vil oppleves ulikt av ulike lesere. Alt du finner i boka, er jo egentlig hos deg selv allerede. Du opplever det som finner gjenklang hos deg selv.

Åpen

– Jeg tror også det er den mest åpne boka jeg har skrevet, sier Widar Aspeli.

– Den er åpen i forhold til både tid og sted. Og den vil nok oppleves som ganske annerledes enn de realistiske ungdomsbøkene mine, sier han.

Selv vil han ikke framstille «Noe i skogen» som starten på en ny fase i forfatterskapet. Men den representerer noe som ikke ha vært der så tydelig før. Det nærmeste måtte være «Caravan»-serien, antyder han. For der er det mystikk så det holder en stund.

Ting TAR TID

Så er da også dette et forfatterskap som har vært i stadig endring og utvikling. Undervegs har han også lært seg at ting må få ta den tida som trengs. Det er kanskje derfor dette manuset har ligget i 25 år og marinert seg i seg selv.

– Noe av det mest spennende, er å åpne det udefinerte rommet mellom tekst og leser, sier han.

Og det er det han åpner når han slipper leseren inn i den mystiske mørke skogen i denne boka. Det er der inne noe som tramper, kryper, krafser, gnisser og gløder. Men hva i all verden kan det være?

Og i Widar Aspelis skrivebordsskuff er det fortsatt langt fra tomt, selv om noen ark med «Noe i skogen» nå ikke ligger der lenger.

– Det er fortsatt mange ting som ikke er ferdige, sier han. – Men det er kanskje noe en ikke skal bli ferdig med så fort heller?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.