Vi har blitt vant til å lese om muslimske ekstremister som reiser ut for å kjempe med våpen i hånd for den islamske staten. Helt siden IS begynte å okkupere land og sjokkere verden med grufulle terrorhandlinger, har dette preget nyhetsbildet.

«Min kamp mot kalifatet» er derfor en overraskende bok, fordi den handler om en ung kurder som gjør det stikk motsatte.

Mike Peshmerganor, som er forfatterens pseudonym, verver seg frivillig for å slåss ved fronten mot IS.

Historien begynner her på Hamar hvor forfatteren kom etter å ha reist fra Irak sammen med familien sin på 80-tallet.

tar saken i egne hender

Han er opprørt over etableringen av den islamske staten, og ser med bekymring på hvordan IS-soldatene begår voldtekter og dreper kvinner og barn.

Skuffelsen over at norske styrker ikke deltar, gjør at han tar det store valget: «Det var håpløst å vente på at Norge skulle involvere seg direkte i kampen mot IS. Jeg måtte gjøre det på egen hånd».

Mer enn 100.000 kroner bruker han på våpen, utstyr og reise for å komme seg til fronten. Der ledes troppene av en tidligere drapsdømt leiemorder. «Jeg kunne reise herfra og til helvete og tilbake for ham», er forfatterens eneste refleksjon.

Det er lett å sympatisere med forfatterens ønske om å utslette IS. Med sin unike historie kunne dette blitt en viktig bok.

Men norskkurderens opplevelser overskygges av drømmen om å være i krig og drepe. Drømmen om å bli kamptestet og bli dekorert krigshelt utarter til grenseløs machodyrkelse.

DØDENS FORESTILLING

Gjennom nesten 300 sider får vi vite hvordan han smiler når granater eksploderer rett foran ham. Han tar bilder med mobilen av soldater som er drept, for å ha som et minne. Han finner en IS-soldat som er delt i to med hjernemassen blåst utover og irriterer seg over at han har gått glipp av «god stridskontakt».

Når et granatangrep slår ned noen meter fra ham, er vår helt avslappet: «Jeg storkoste meg. Det var skremmende hvor avhengighetsskapende krig kunne være».

En IS-kontrollert by som bombes sønder og sammen i flere timer, blir skildret nærmest som på film: «Det var vakkert å se på og jeg hadde orkesterplass til denne dødens forestilling».

Forlaget burde gjort en bedre jobb med denne boka. Da kunne vi fått viktig førstehåndskunnskap om en krig vi vet lite om.

Terningkast: 3

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00