På et rehabiliteringssjukehus våkner en mann som blir fortalt at han er Frank Jørgensen. Men er han det?

Vetle Lid Larssens elegante språk og evne til medrivende fortellerteknikk gjør «Norske helter» til en leseverdig roman.

Den kom ut i 2007, etter at forfatteren selv hadde opplevd et lengre sykehusopphold – og det er tydelig at noe hadde bygd seg opp, som han trengte utløp for. Her er det lett å finne referanser til både «Gjøkeredet» og en ubehagelig kafkask absurditet.

«Norske helter» må sies å være en ironisk tittel, der kritikken mot det byråkratiske institusjonssystemet er både rammende og fortvilt, sett fra pasientens ståsted. Hvorfor får han behandling han ikke trenger? Han heter da ikke Frank Jørgensen? Hvordan kommer han seg vekk?

Enkeltmenneskets kamp står sentralt – både mot å bli stemplet som hjerneskadd, for å få vite hvem han egentlig er og for friheten til ikke å reduseres til statistikk noen skal tjene penger på.

«Norske helter» er humoristisk og spydig satirisk med thrillerelementer. Hva mer kan du forlange av ei bok?

Anne Ekornholmen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.