De to har skrevet en bok om å være skeiv. Ikke bare det å være homofil, men også lesbisk, bifil, transseksuell og alt innimellom. De er selv 35 år gamle politikere og begge tilhører Arbeiderpartiet. Gjennom både sine egne og andres historier forteller de om båser, fordommer og kjærlighet. Og de har fått besøk av mange – fra Jens Stoltenberg til stemmer fra skeive miljøer.

Jostein Pedersen skriver en fin tekst om sine opplevelser rundt det å være bifil. Han forteller om stereotypiene man kan møte, også i skeive miljøer. Han sier også noe vi alle burde tenke mer over; hjernen er vårt største kjønnsorgan. Alle følelser og tiltrekninger er legitime, uansett, så lenge du ikke skader deg selv eller andre.

Minefelt

«Homo» tar opp det å føle seg godtatt, men også å havne utenfor – kanskje særlig det å være redd for å havne utenfor. Boka forteller om det meste mellom det å komme ut til å få barn. De forklarer begreper og har laget lister med skeive bøker og reisemål. De forteller at det er greit å ønske seg barn og rekkehus. Samtidig omfavnes også det å tørre å være en del av «klisjeen», om det er det man føler er riktig.

LGBTQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Queer) er et minefelt for mange, og «Homo» mener at det må være greit. Folks kunnskap, eller manglende kunnskap, blir sett på som et startpunkt og ikke et endelig vitnemål. At av og til er det fint å ikke måtte være i forsvarsposisjon. De viser at kampen på alle måter kjempes hver eneste dag. Og vi har kommet langt.

snakker til ungdom

Av og til kan boka føles som et forsøk på å snakke til ungdommen. Det er ikke alltid de når helt fram med de kule tilnærmingene og kommentarene. Boka er også til tider litt for pedagogisk, men den treffer godt.

For selv i 2017 er det ikke alltid lett å være noe annet enn heterofil. Og dette er en bok for begge sidene av saken; de som går gjennom vanskelige perioder, de som kjenner seg igjen og de som vil lære mer, men også for dem som har en vei å gå med egne holdninger.

«Homo» er varm og imøtekommende. En god introduksjon og en trygg havn. Skal Ibsen være en del av barn og unges pensum, skjønner jeg ikke hvorfor en bok som «Homo» ikke er der allerede.

Og er det noe man lærer av å lese denne boka, er det at man ikke er en bås, man er seg selv, på både godt og vondt.


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00