Denne gangen står Åse og familien hennes i sentrum, i tillegg til superrikingen Tom Hane som ankommer bygda for å etablere verdens største hønsefarm. Gjett om den vil stinke! Selv om ordføreren og den permitterte oljeingeniør-faren til Åse synes tiltaket er et framskritt.

Her kaster nemlig forfatteren lange skråblikk på samfunnet, og viser hvor urettferdige og ufornuftige en del beslutninger som berører folk flest er. Men heldigvis trenger ingen få vite at Åse, søstera Gro og mora spiser kjøttkaker midt på natta! Eller at dattera til den nye saxofonspillende presten også maler dette og hint i hemmelighet. Og hva om Åses mor blir bygdas neste ordfører?

Språket flyter lett og muntlig, med enkelte ordleker som kanskje ikke virker innlysende for de yngste, men de tilslører heller ikke noe og gir teksten ekstra snert. Noe tegningene også gjør. Klare streker kombinert med duse og like fullt livlige farger lokker uttrykket «vigorøst» fram på leppa mi. Så all ære til kunstneren Øyvind Torseter for illustrasjonene som belyser de ulike situasjonene, der Åse og co. takler hverdagens utfordringer med hjerte og sjel og ikke sparer på kruttet. De opptrer kort sagt helt i samsvar med hva som høver seg for superhelter, tenker jeg, etter den herlig befriende leseopplevelsen Håkon Øvreås ga meg. En glede jeg unner flere, også utenom den gruppa serien først og fremst er myntet på.

Terningkast: 5

Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00