Denne gangen står Åse og familien hennes i sentrum, i tillegg til superrikingen Tom Hane som ankommer bygda for å etablere verdens største hønsefarm. Gjett om den vil stinke! Selv om ordføreren og den permitterte oljeingeniør-faren til Åse synes tiltaket er et framskritt.

Her kaster nemlig forfatteren lange skråblikk på samfunnet, og viser hvor urettferdige og ufornuftige en del beslutninger som berører folk flest er. Men heldigvis trenger ingen få vite at Åse, søstera Gro og mora spiser kjøttkaker midt på natta! Eller at dattera til den nye saxofonspillende presten også maler dette og hint i hemmelighet. Og hva om Åses mor blir bygdas neste ordfører?

Språket flyter lett og muntlig, med enkelte ordleker som kanskje ikke virker innlysende for de yngste, men de tilslører heller ikke noe og gir teksten ekstra snert. Noe tegningene også gjør. Klare streker kombinert med duse og like fullt livlige farger lokker uttrykket «vigorøst» fram på leppa mi. Så all ære til kunstneren Øyvind Torseter for illustrasjonene som belyser de ulike situasjonene, der Åse og co. takler hverdagens utfordringer med hjerte og sjel og ikke sparer på kruttet. De opptrer kort sagt helt i samsvar med hva som høver seg for superhelter, tenker jeg, etter den herlig befriende leseopplevelsen Håkon Øvreås ga meg. En glede jeg unner flere, også utenom den gruppa serien først og fremst er myntet på.

Terningkast: 5

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.