«Tørst» er ikke den mest originale av Jo Nesbøs bøker om Harry Hole. Kanskje er heller ikke en bloddrikkende morder så litterært fengende at det gjør noe.

Men så er det dette med Nesbø-grepet som aldri svikter, og det gjør det ikke denne gangen heller. Igjen viser Nesbø seg som en mester til å bygge opp en kompleks handling, strø rikelig rundt seg med både mulige og umulige spor, og tetne det til i en finale som er akkurat så heseblesende som en kunne ha håpet og trodd. «Tørst» er ikke den Nesbø-boka som overrasker mest. Men den viser hvilken framifrå krimforfatter Nesbø er til å skape spenning ut fra et ikke altfor originalt utgangspunkt.

Klassisk

Oppbyggingen er klassisk. De mange skikkelsene utvikles stadig; både dem vi kjenner fra før, og nykommerne. Og vekslingen mellom dem, er som hentet fra læreboka i krimskriving.

De mange små sidehistoriene som bygger opp under tematikken er også både varierte og poengterte. Nesbø er en mester til å spre disse historiene utover, ikke minst for å gi litt pause i handlingskjøret en gang iblant, for det gjelder for leseren å ha igjen ekstra pust når det nærmer seg avslutningen.

Harry Holes Nye liv

Harry Hole hadde «begynt å venne seg til tanken at det faktisk var slik at han var en temmelig fornøyd mann som hadde funnet lykken et sted i slutten av førtiårene og foreløpig så ut til å greie å bite seg fast til dette nyerobrede landet». Slik presenteres familiemannen og læreren i drapsetterforsking Harry Hole i åpningen av romanen. Men Hole skal snart få oppdage at det er ikke bare han som forsøker å bite seg fast. Verre er det at en morder med jerngebiss i kjeften gjør det samme. Dermed må Hole ut i krigen igjen. Og det er klart at det er nettopp dette å følge Holes historie gjennom nok en sak, som er en vesentlig pådriver i lesningen.

Og lese er det mange som vil, håper de på forlaget, og smeller til med et førsteopplag på enorme 300.000. Det ligger da også an til å dette blir boka som alle skal ha som påskelektyre i år. Og spennende er det, denne gangen også.

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.