Nå har han kombinert aktivitetene sine og skrevet om sine egne skiturer i boka «Mitt liv som middels langrennsløper». Det er et dristig prosjekt. Etter å ha skrevet så mange lange bøker om skisportens storheter, så våger han seg til å fokusere på de ikke helt like store.

Men skigleden er ikke nødvendigvis mindre av den grunn. Og det er nettopp denne boka et eksempel på. For etter å ha hyllet skiheltene i boka om 5-mila, og hverdagsheltene i boka om Birkebeinerrennet, har Gotaas i sin nye bok gått helt ned på grunnplanet og grasrota, om den da ikke hadde vært dekket av snø.

For her er det hverdagens skiaktiviteter det handler om, og i løypene kryr det av både barn og ungdom. Og selv om heltene og storhetene er med her også, er de ikke hovedpersoner. Men de er deler av den store fortellingen om langrennsløping som nå er tilført enda et kapittel, selv om vi etter «Birken» kanskje trodde at det ikke var så mye mer igjen.

Men det var det altså. Og noe av det nye som preger årets bok, er gleden ved å gå på ski. Det har så klart vært til stede i alle de tidligere også, men denne gangen er det hovedtema. Og Gotaas har nok aldri tidligere gitt rom for så mye humor i noen av skibøkene sine som her. I så måte kan boka synes å komme i rett tid, for humor og glede er vel ikke akkurat et kjennetegn ved norsk skisport akkurat nå.

Men det er også en annen glede til stede i denne boka, og det er nytelsen ved å skrive. Her får Gotaas det virkelig til å gå unna så det suser om øra.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00